Alevi federasyonları ortak hukuk birimi kurdu: Cemevlerine gelen faturaların ödenmeyeceği ve icralara itiraz edilmesi kararı alındı

Üç Alevi federasyonu haklarını ilgilendiren konularda mücadele etmek için ortak bir hukuk birimi kurdu. Kararlar arasında AİHM kararına karşı cemevlerini ibadethane kabul etmeyen kamu kurumlarına karşı hukuki mücadelede var

Üç büyük Alevi federasyonu haklarının korunması için bir hukuk komisyonu kurdu / Fotoğraf: hukukihaber.net

Sosyal medya üzerinden Alevileri hedef alan ve hakaret içeren mesajları paylaşan kişilerle mücadele etmek için Alevi Dernekleri Federasyonu Başkanı Celal Fırat, bazı avukatları görevlendireceklerini duyurmuştu. 

Bu girişimin ardından şimdi de üç Alevi federasyonunun anlaşmasıyla daha büyük bir hukuk komisyonunun kurulduğu açıklaması geldi.

Türkiye'deki Alevi kurumlarının birçoğunun çatı kuruluşu durumundaki Alevi Bektaşi Federasyonu (ABF), Alevi Vakıfları Federasyonu (AVF) Alevi Dernekleri Federasyonu'ndan (ADFE) dün yapılan yazılı açıklamada, "Alevi Federasyonları Hukuk Birimi"nin kurulduğu, bunun kararının 22 Şubat 2022 Salı günü yapılan toplantıda alındığı belirtildi.

toplantı.jpg
Alevi federasyonlarının hukuk biriminin kurulmasına dair kararı aldıkları 22 Şubat 2022 tarihli toplantıdan / Fotoğraf: Independent Türkçe

 

Dört ana hedef var

Açıklamada hukuk biriminin yaptığı ilk toplantıda alınan kararlar şöyle açıklandı:

"Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin (AİHM) 32093/10 sayılı kararı, Yargıtay 3. Hukuk Dairesi'nin 2013/9711 sayılı kararı, İdari Yargı ve Adli Yargı mercilerinin sair kararları ile cemevlerimizin ibadethane olduğu hususu izahtan vareste (uzak, kurtulmuş) olduğundan; cemevlerine bundan sonra gönderilecek olan elektrik faturalarının bedellerini ödemeyeceğimizin tüm Alevi kurumlarına duyurulmasına, cemevlerine ve bünyelerindeki Alevi kurumlarına elektrik bedeliyle ilgili icra takibi başlatılması halinde yedi gün içerisinde yazılı olarak itiraz edilmesine, Alevilerin talepleri ile ilgili  olarak yasal mevzuatta yapılması gereken düzenlemeler hakkında  gerekli çalışmaların yapılmasına, bu çalışmalar sonucu hazırlanacak önerilerin Alevi federasyonları tarafından ilgili kamu kurumlarına ve  siyasi partilere sunulmasına karar verilmiştir." 

doğanbermek.jpg
Doğan Bermek / Fotoğraf: Independent Türkçe

 

"Cemevlerinin ibadethane olduğu AİHM ve Yargıtay kararlarıyla kabul edildi"

Hukuk biriminin kurulması çalışmaları içinde yer alan Alevi Düşünce Ocağı Başkanı Doğan Bermek, konuyla ilgili Independent Türkçe'ye bilgi verdi.

Alevilerin genel olarak davaları ve mahkemeleri yapıları itibariyle pek seven insanlar olmadıklarını belirten Bermek, "Ancak AİHM, Yargıtay kararlarıyla cemevlerinin ibadethane olduğu tasdiklendiği halde hala devletin bazı kurumlarının bunu tanımamakta ısrar etmesi bu işin hukuk kapısına götürülmesini şart kıldı" dedi.

"20 senedir istediğimiz bir oluşumdu"

Alevilerin zaman zaman birbirlerinden bağımsız olarak taleplere ve hakaretlere karşı davalar açtıklarını hatırlatan Bermek, "O zaman da bu işi tek bir elden ve organize yapalım. Her cemevi ayrı bir avukat tutup Amerika'yı yeniden kendi başına keşfe çıkmasın. Bu işi ortak bir merkezden yapalım. Bu aslında 20 senedir istediğimiz bir oluşumdu" diye konuştu.

"Açılması gereken sayısız davamız var"

Biriminin Alevilere yönelik nefret söylemleriyle de mücadele edeceğini kaydeden Bermek, "Devamında hakaret, ayrımcılık gibi durumlarla özellikle mülakatlardaki ayrımcılıklara karşı dava açmak da gelebilir. Yani zaten açılması gereken sayısız davamız var" ifadelerini kullandı.

Oluşturulan hukuk biriminin yürütme kurulunda şu an için 11 avukatın olduğunu ancak onlar dışında temas halinde oldukları başka avukatların da bulunduğunu kaydeden Bermek, "Daha da genişleyecek. Belki de birkaç ay sonra 150-200 avukatla birlikte bir çalıştay yaparız" diyerek sözlerini bitirdi.

celal fırat.jpg
Celal Fırat / Fotoğraf: istanbulalevitoplumu.com

 

"Diğer illerde de görevlendirilen avukatlar olacak"

Alevi Dernekleri Federasyonu Başkanı Celal Fırat da hukuk biriminin çalışmalarının sadece İstanbul'dan ibaret olmayacağını, birçok ildeki avukatların çalışmaların içinde olacağını kaydederek, "Sıkıntılar olduğunda birime aktarılacak. Hangi ilde sorun varsa birim oradaki arkadaşımıza teknik destek verecek" diye konuştu.

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU