OSİAD Başkanı Ekinci: Tedarik zinciri koptu, üretim bantları durdu

OSİAD Başkanı Süleyman Ekinci, Rusya-Ukrayna savaşının KOBİ'lerin hammaddeye ulaşımında soruna neden olduğunu, üretim bantlarının durduğunu söyledi

Demir çelik sektörünün yassı ürün ithalatının yarısınının yapıldığı Rusya ve Ukrayna arasındaki savaş nedeniyle  tedarik zincirinin koptuğu ve  eldeki stokların en fazla 1 hafta yetebileceği belirtiliyor / Fotoğraf: AA

OSTİM Sanayici ve İş İnsanları Derneği (OSİAD) Başkanı Süleyman Ekinci, yassı çelikte büyük ithalat yapılan Rusya ile Ukrayna arasındaki savaşın, KOBİ'lerin hammaddeye ulaşımını bitirdiğini bildirdi. Stokların bir hafta içinde biteceğini belirten Ekinci, terminlerde gecikmelerin başladığını söyledi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Rusya ile Ukrayna arasındaki savaşın Türkiye'deki sanayi üretimine ve fiyatlara olumsuz etkileri sürüyor. Yassı çelikte ithalatın önemli kısmını gerçekleştirildiği bu iki ülkeden hammadde akışı durunca, bunları kullanarak savunma sanayi olmak üzere mobilya, beyaz eşya gibi sektörlere üretim yapan KOBİ'lerin üretim bantları da durdu.

"1 hafta yetecek stok var"

OSİAD Başkanı Süleyman Ekinci, demir çelik sektörünün yassı ürün ithalatının yarısını bu iki ülkeden yaptığını bildirdi. Savaş ile birlikte tedarik zincirinin koptuğunu, fiyatlamanın yapılamadığını söyleyen Ekinci, eldeki stokların da en fazla 1 hafta yetebileceğini belirtti.

Yassı mamulde siyah sac fiyatının 900 dolardan, 1300 dolara çıktığı bilgisini veren Ekinci, alüminyum fiyatının ise 75 liradan 100 liraya çıktığını kaydetti. Bu ürünleri hammadde olarak kullananların başta savunma sanayi olmak üzere, otomotiv, yedek parça, iş makinesi gibi temel sektörlere üretim yaptığının altını çizer Ekinci, ürünü temin edebilmenin fiyatın önüne geçtiğini söyledi.

sulo.jpg
OSTİM Sanayici ve İş İnsanları Derneği (OSİAD) Başkanı Süleyman Ekinci / Fotoğraf: OSİAD
​​

 

"Avrupa kendini kapattı"

Rusya ve Ukrayna'nın alternatifi olan ülkelerin de hammadde nedeniyle kendilerini kapattıklarını dile getiren Süleyman Ekinci, "Avrupa kendini kapattı, işçilik sebebiyle maliyetleri zaten yüksekti, şimdi iyice yükseldi Çin de benzer şekilde hareket ediyor. Üstelik Çin'den navlun da çok yüksek. Akaryakıt fiyatı ise ayrı bir açmaz. Kimse malzeme satmak için iştahlı davranmıyor" diye konuştu.

Ekinci, özellikle savunma sanayindeki firmalara üretim yapan KOBİ'lerin termin yönünden sıkıntı yaşadığını, 6 ay 1 yıl önceden imzalanmış kontratlardaki yükümlülüklerin yerine getirilmesine büyük sıkıntı çekildiğini bildirdi.

 

Dünya

DAHA FAZLA HABER OKU