ABD'nin eski Adalet Bakanı Barr, Trump'ın Beyaz Sarayı'nda yaşananları anlattı: "Toplantılarda çikolata dağıtırdı... Karısı kendisinden daha zeki"

Kongre Baskını hakkındaki fikrini de açıklayan Barr, her şeye rağmen niye yine Trump'a oy vereceğini de gerekçelendirdi

Barr, Trump hükümetinde çalışmadan önce 1971-1977 arasında CIA'de görev yapmıştı (AFP)

Eski ABD Adalet Bakanı Bill Barr, yeni kitabında eski ABD Başkanı Donald Trump hakkında çarpıcı bilgiler ve iddialar paylaştı.

One Damn Thing After Another (Aksilikler Art Arda) kitabıyla ilgili 7 Mart'ta verdiği bir röportajda Barr, Trump'ın görüşmelerde "herkese light kola ve büyük bir puro kutusundan çikolata dağıttığını" söyledi.

71 yaşındaki Barr görevini korumasında eski ABD First Lady'si Melania Trump'ın önemli bir rolü olduğunu anlattı.

Barr, Temmuz 2020'de ABD Kongresi'nde çıktığı duruşmanın ardından Trump'ın kendisine şunları söylediğini belirtti:

Seni ne kurtardı biliyor musun? Duruşmayı Melania'yla izliyorduk. Sinirlendiğimde bana 'Sen deli misin? Barr'a baksana. Kovboy filmlerinden fırlamış gibi. Adalet Bakanı gibi görünüyor ve öyle davranıyor. Onu rahat bırak' dedi

Eski Adalet Bakanı, Melania'nın eski ABD Başkanı'ndan "daha akıllı olduğunu" da söyledi.

"Arkada hep televizyon açık olurdu"

Barr, Trump'ın Oval Ofis'e gelmeden önce sabahları uzun süre televizyonda haber kanallarını izlediğini, görüşmeler sırasında da arkada televizyonun hep açık durduğunu anlattı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Bunun zaman zaman görüşmelerin kesilmesine neden olduğunu söyleyen Barr, "Görüşmelerdeki konuşmalar, bazen televizyonda çıkan bir şey bazen de Başkan'ın gizemli bilinç akışı sebebiyle farklı dikkat dağıtıcı unsurlarla uzar giderdi. Fakat nihayetinde bir karara varılırdı ve bu süreç genelde eğlenceli olurdu" dedi.

Trump'ın görüşmelerde dosyaları da incelediğini anlatan Barr, "Sol tarafında bir yığın belge olurdu ve sistemli bir şekilde bunları incelerdi. Büyük ve kalın Sharpie marka kalemiyle fotoğrafları imzalar ya da bakanlara gönderilmesi için gazete kupürlerini işaretlerdi" ifadelerini kullandı.

"Twitter sırrı"

Barr, Trump'ın Twitter'ı kullanma tarzına dair de bilgiler paylaştı. Eski Adalet Bakanı, Trump'ın kendisine "gerçekten iyi bir tweetin sırrının doğru seviyede delilik içermesi olduğunu" söylediğini aktardı.

71 yaşındaki Barr, 2020 ABD Başkanlık Seçimleri'nde Trump'ın oyların çalındığına dair iddialarına meydan okuyup istifa etmeyi teklif ettiğinde, eski ABD Başkanı'nın sinirlenerek masaya vurduğunu ve "İstifan kabul edildi. Evine git. Ofisine dönme. Burada işin bitti" dediğini anlattı.

2019'da göreve gelen Barr, Aralık 2020'de istifa etmişti. Öte yandan Trump, Barr'ın seçim hilesi iddialarını araştırmadığı için görevden ayrılmasını kendisinin talep ettiğini öne sürmüştü.
 


Barr, 2019'da ABD'de 16 yıl aradan sonra idam cezalarının infazına yeniden başlanması kararını da savundu ve idam edilenlerin suçlarını hatırlattı.

"Yine de Trump'a oy veririm"

Cumhuriyetçi Parti'nin 2024'teki seçimler için Trump dışında yeni bir aday göstermesi gerektiğini belirten Barr, buna rağmen Trump'ın aday olması durumunda kendisine oy vereceğini de söyledi.

Barr, "Demokrat Parti tarafından savunulan ilerlemeci ajandanın ülkeye karşı en büyük tehdidi oluşturduğunu düşündüğüm için Cumhuriyetçi bir adaya oy vermemem benim açımdan imkansız bir şey" dedi.

"Kongre Baskını'ndan yasal anlamda sorumlu değil"

Eski Adalet Bakanı ayrıca Trump'ın 6 Ocak 2021'deki ABD Kongre Baskını'ndan "ahlaki anlamda sorumlu olduğunu fakat şiddet olaylarına dair yasal bir sorumluluğunun olmadığını" iddia etti. Barr, "Tüm olayın Kongre'yi tehdit etmek amacıyla yapıldığını düşünüyorum ve bu yanlıştı" ifadelerini kullandı.

Trump ise Barr'ın kitabının "sahte olduğunu" iddia ederek eski çalışma arkadaşını "büyük bir hayal kırıklığı ve ödlek" olarak niteledi.



Independent Türkçe, NBC News, Business Insider, Guardian, International Business Times

Derleyen: Yasin Sofuoğlu

DAHA FAZLA HABER OKU