Ekrem İmamoğlu: Yıldırım benim için “kazandı” diyemedi

23 Haziran akşamı AK Partili rakibi Binali Yıldırım’ın kendisi hakkında “önde gidiyor” dediğini ancak “kazandı” diyemediğini belirten İBB Başkanı İmamoğlu, belediyedeki sabotaj iddialarına da yanıt verdi

Fotoğraf: Reuters

İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun dün Sözcü gazetesine verdiği röportajın devamı yayınlanırken, Halk TV'nin de konuğu oldu. 

İmamoğlu, Sözcü gazetesinden Özlem Gürses’e verdiği röportajda  İstanbul Valisi Ali Yerlikaya’dan mührü alırken burukluk yaşadığını açıkladı:

“Doğrusu içimde burukluk vardı. Bugün ben 3 ayı bitirmiş olabilirdim, ama 3 günlük belediye başkanıyım. Türkiye'de, yönetimle de ilgili kavramlar değişmeli, değiştirmeliyiz. Parti, partizanlık, partim ne derse o olur, liderim ne derse o olur… Yahu vatandaş ne derse o olur! Lider kendi hatasıyla, hırslarıyla seni yönlendirebilir, maçta teknik hoca çok öfkeli davranıp “Git rakibin gözüne yumruk at” derse yumruk mu atacaksın yani?  Böyle bir şey yok. Maç bitecek, futbol hayatın devam edecek. Bu duyguyu biz bu şehre yayabilirdik. Kaybettiğimiz o zamanın vermiş olduğu bir burukluk vardı o mühür teslim anında…”

 

İmamoğlu mazbata imza.jpg
Fotoğraf: CHP Basın Birimi

 

“31 Mart o kadar helaldi ki…”

Yüksek Seçim Kurulu (YSK) kararıyla 31 Mart seçimindeki mazbatası elinden alınan İmamoğlu, “31 Mart o kadar helaldi ki” yorumunu yaptı.

“Çaldılar” ithamına ilişkin olarak ise İBB Başkanı, “Hırsızlar nerede?” diye sordu ve “Seçimde her şey söylenir, ancak seçimden sonra unutulur” görüşüne katılmadığını belirtti.

“Bizim bu toplumu barıştırmamız lazım”

Diyarbakır’a gidip gitmeyeceğine yönelik bir soru üzerine ise Ekrem İmamoğlu, pek çok yerden davet aldığını, buralara gitmek istediğini ve toplumu barıştırmaları gerektiğini kaydetti:

Davet alıyorum, Yüksekova’dan, Van’dan, Ağrı’dan, İzmir’den, Edirne’den. Tunceli’den Bingöl’den ısrarla davet alıyorum. Bu muazzam bir şey. Kucaklaşmamız gerek. Bunu niye anlatıyorum: Bizim bu toplumu barıştırmamız lazım.

“Köprü, yol yaptım’la olmuyor”

İmamoğlu, İstanbul’da yaşayanların ”İstanbulluyum” demediği ve bunu bir kimlik olarak görmediği eleştirilerini hissetmek şu sözlerle yanıtladı:

Şehirli kimliğini hissettirmek, “Köprü, yol yaptım”la olmuyor. Şehri hissettireceğiniz şeyler, kültürdür, sanattır, çevredir. Sevgidir, buluşmalardır…

Ekrem İmamoğlu, Cumhuriyet’in 100. yılı olan 2023’te İstanbul’un Büyükşehir Belediye Başkanlığı görevini yürütecek olmasına ilişkin şu sözleri söyledi:

Ben 19 Mayıs'ı da, 19 Mayıs'ın 100. yılını da İstanbul'da çok yaşamak istemiştim. Ona mani oldular, Samsun'da yaşadım o günü. Ve İstanbul'da böylesi önemli bir tarihi anı, tek bir afişte bile göremedik. Bu toprakların bağımsızlık mücadelesinin çıkış noktası idi İstanbul. Bunu nasıl hissettirmesiniz topluma..? 2023 deyince, Cumhuriyet'in 100. Yılı. Doya doya hissettirmeliyiz.  İşte bir kimlik böyle kazandırılır.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

 

“Uçurumun kenarından bir kesim insanı tutup geri çektik”

İmamoğlu, seçimi kaybetse en çok neye üzüleceğini de şu sözlerle açıkladı:

Şuna üzülürdüm, bu seçimde toplum değiştirmek istiyordu. Değiştiremediği zaman toplumda demokrasiye olan inanç konusunda derin bir küslük doğacaktı, “Artık bu ülkede seçimle bir şey değişmez…” İşte üzüleceğim tek şey bu olurdu. O uçurumun kenarından bir kesim insanı tutup geri çektik. Demokrasi adına uçurumun kenarından tutup tekrar toplumun bir parçası yaptığımız milyonlar var. İstanbul'da değil sadece Türkiye'de…

"Duble" mazbata

İmamoğlu röportajında, iki kez mazbata almasına ilişkin Trabzon’daki bir esnaf ağabeyinin kendisini arayıp yaptığı espriyi de anlattı:

Bak oğlum, sen şimdi iki mazbata aldın ya, çık açıkla, 2 mazbata eşittir 10 yıl kardeşim! Ben 10 yıl belediye başkanıyım diyeceksin’ dedi.

İmamoğlu, seçim kampanyasının çok içine sindiğini belirtti.

“Kampanyanın etrafını egoist, takıntılı duygularla çevirmedik” yorumunu yapan İBB Başkanı, seçim kampanyasına her kesimden destek verildiğini kaydetti.

“Siyaseti meslek olarak görmüyorum”

Siyaseti meslek olarak görmediğini belirten İmamoğlu, seçimi kaybetse siyaseti bir günde bırakabilecekmiş gibi davrandığını da sözlerine ekledi.

 

İMAMOĞLU AİLE AA.jpg
Fotoğraf: AA

 

“Sıkıntı vermeye çalışanları tek tek buluruz" 

İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu, dün akşam ise Halk TV'de canlı yayınlanan Serhan Asker’le Siyaset Kültürü programına katıldı.

İmamoğlu, İBB’deki sabotaj iddialarından Çorlu tren kazasına, Esenler Otogarı’ndan, Saraçhane’deki İBB binasının kütüphaneye dönüştürülme projesine pek çok konuda açıklamalarda bulundu.

Ekrem İmamoğlu, İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ndeki sabotaj iddialarına ilişkin işlerine taş koymak isteyenlerin olabileceğini belirtti ve ekledi:

Sıkıntı vermeye çalışanlar olacaktır. Ben Ekrem İmamoğlu olarak söz veriyorum, hepsini tek tek buluruz.

“Saraçhane’deki binayı kütüphane yapacağım”

İmamoğlu, “mimari açıdan çok önemli bir eser” olarak yorumladığı Saraçhane’deki İBB binasına ilişkin kütüphane sözünü yineledi.


Çorlu tren kazası yorumu: Adalet yerine getirilmediği sürece güveni sağlayamazsınız

Ekrem İmamoğlu’na, Çorlu’nun Tekirdağ ilçesindeki tren kazasında hayatını kaybeden Oğuz Arda Sel de soruldu.

9 yaşındaki çocuğun kazadan önce Beylikdüzü’ndeki yaşam vadisini gördükten sonra “Ekrem amca keşke İBB Başkanı olsa” sözü hatırlatıldı.

Bu sözleri kendisine Arda’nın annesi Mısra hanımın ilettiğini söyleyen İmamoğlu, şöyle konuştu:

Talihsiz bir kaza. Hak, hukuk, adalet diyoruz ya, adalet duygusunun yerine gelmediği zaman neyi tartışsanız boş. Mahkeme heyeti çekilmiş duruşmadan. Çok feryadını gördüm orada annenin. Niçin bu ülkede adalete olan duyguyu tesis edemeyiz. Biz inançlı insanlarız ama bizim inancımız aynı zamanda maksimum adaleti sağlayan bir inanç. Yerine getirilmediği sürece vatandaşın güvenini sağlayamazsınız.

İmamoğlu’ndan Taksim yorumu

Ekrem İmamoğlu’na Taksim meydanının durumu da soruldu.

Taksim meydanını İstanbul’un simgesel yapısı olarak niteleyen İBB Başkanı, Taksim’in herkesin zevk alacağı bir alana dönüştürüleceğini de söyledi.

Beşiktaş meydanı için de “dokunulması gereken bir yer” yorumunu yapan İmamoğlu, bu mekanların toplumsal uzlaşı için buluşma noktaları olduğunu kaydetti.

 

ekrem imamoğlu AA
Fotoğraf: AA

 

“Esenler Otogarı’nı akla, bilime peşkeş çekeceğim”

İmamoğlu, Esenler Otogarı’na düzenlenen operasyona ilişkin olarak ise “Polis oraya baskın yaptı. Pislik içerisinde. Orada oluşan suç merkezi Güngören’i etkiliyor, Esenler’i etkiliyor. Bayrampaşa’yı etkiliyor” şeklinde konuştu.

Esenler Otogarı’nı akla, bilime peşkeş çekeceği yönündeki açıklamasını yineleyen İBB Başkanı, İstanbul’a yapılacak 15 yaşam vadisinden birinin de burada yer alacağını, on binlerce gencin eğitim alıp hayata hazırlandığı bir yer olacağını söyledi.

İmamoğlu, çocukların sevgisini kazanmayan siyasetçilerin başarılı olmayacağını ve gençlerin şikayetlerini dinlediğini de belirtti.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU