Ukrayna'nın Rusya'yı internetten atma talebine yetkililerden yanıt geldi

ICANN şefi Göran Marby "İnternet merkezi olmayan bir sistemdir. Hiçbir aktörün onu kontrol etme veya kapatma kabiliyeti yok" ifadelerini kullandı

(Sputnik/AFP)

Ukrayna hükümetinin Rus alan adlarının internetten kaldırılması talebi reddedildi.

Pazartesi günü Andrii Nabok ve Ukrayna Başbakan Yardımcısı Mikhailo Fedorov, İnternet Tahsisli Sayılar ve İsimler Kurumu'na (ICANN) ve Réseaux IP Européens Ağ Koordinasyon Merkezi'ne (RIPE NCC) "Rusya Federasyonu'na DNS düzenlemesi alanında katı yaptırımlar getirilmesi" için e-posta gönderdi.

Kurumların istilanın ardından gerçekleşen "korkunç suçların" önüne geçmek için "'.ru', '.рф' ve '.su'" alan adlarını "kalıcı veya geçici olarak iptal etmesini" talep ettiler.

Ne var ki talepleri reddedildi. ICANN Başkanı Göran Marby cevaben "Bildiğiniz gibi internet merkezi olmayan bir sistem. Hiçbir aktörün onu kontrol etme veya kapatma kabiliyeti yok" diye yazdı.

Görevimiz, provokasyonlar olsun ya da olmasın, cezalandırıcı eylemlerde bulunmak, yaptırımlar uygulamak veya İnternet'in kimi kısımlarına erişimi sınırlamak değil.

Esasen ICANN, İnternet'in çalışmayı sürdürmesini garanti altına almak için kuruldu, koordinasyon rolü aracılığıyla çalışmasını durdurmak için değil.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Bu yanıt Ukrayna hükümetini hayal kırıklığına uğratmış olsa da muhtemelen iyi karşılanacaktır.

2019'da Rusya, Çin hükümetinin uyguladığı "Büyük Güvenlik Duvarı" kısıtlamalarına benzer şekilde internetin yalnızca Rusya'da çalışacak bir sürümü olan "splinternet"i güçlendirmeye çalışmıştı.

Google ve Meta gibi küresel teknoloji devleri halihazırda RT ve Sputnik gibi devlet destekli medya kuruluşlarına kısıtlamalar getirdi. Dolayısıyla ülkeyi daha da izole edecek bir adım, sıradan yurttaşların bu tür katı kısıtlamalara karşı tepki göstermesine neden olabilir.

İnternet altyapısı STK'sı Packet Clearing House'un idari direktörü Bill Woodcock, söz konusu adımların "Rus sivil İnternet kullanıcılarını bankacılık güvenlik bilgilerini ve internet sitesi şifrelerini tehlikeye atmak için kullanılan ortadaki adam saldırılarına karşı çok daha savunmasız hale getireceğini" belirtirken Rus hükümeti ve ordusu üzerinde neredeyse hiç etkisi olmayacağını söyledi.

ICAAN'ın eski başkanı Paul Twomey, Twitter'dan paylaştığı mesajda bu görüşlere katıldı ve "Protokol katmanının Rusya'da faaliyet göstermeye devam etmesi, Rus kamuoyuna farklı görüşler sunan internet sitelerinin etkin olmasını sağlamanın en iyi yoludur" ifadelerini kullandı.



* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/tech

Independent Türkçe için çeviren: Noyan Öztürk

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU