Almanya: Rus gazı bedelini SWIFT dışında ödeme kanalları var

Almanya Enerji Bakanlığı yetkilisi Baron, Batılı ülkeler tarafından Rusya'nın SWIFT sisteminden çıkartılması durumunda, Almanya'nın bu ülkeden aldığı doğalgazın faturasını ödeyebileceği kanallar bulunduğunu kaydetti

Fotoğraf: AA

Almanya Ekonomi ve Enerji Bakanlığı Sözcüsü Beate Baron, Rusya'nın SWIFT sisteminden çıkartılması durumunda, Almanya'nın bu ülkeden aldığı doğalgazın bedelini ödeyebileceği kanallar olduğunu bildirdi.

Berlin'de düzenlenen basın toplantısında konuşan Baron, Rusya'ya yönelik yaptırımların Avrupa'nın en büyük ekonomisine sahip Almanya üzerindeki etkisinin tahmin edilmesinin şu an "imkansız" olduğunu belirtti.

İhtiyacı olan doğalgaz ve kömürün yarısından fazlasını, ham petrolün ise yüzde 34'ünü Rusya'dan ithal eden Almanya, Rusya Ukrayna savaşının ilk günlerinde Rus bankalarına yönelik uygulanacak SWIFT kısıtlaması konusunda isteksiz davranmıştı.

Geçen yıl Almanya'nın Rusya'dan ithal ettiği ham petrol ve doğalgazın bedeli yaklaşık 20 milyar avro olarak hesaplandı. Rusya, bu enerji ödemelerini SWIFT sistemi üzerinden alıyordu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

SWIFT nedir?

SWIFT, (Society for Worldwide Interbank Fi­nancial Telecommunication) Dünya Bankalar Arası Finansal İletişim Top­luluğu, 1973’te 15 ülkeden 239 banka­nın katılımı ile kuruldu.

Sistem, Rusya’nın Ukrayna’ya askeri müdahalesinden sonra Batı ülkelerinin yaptırımları nedeniyle yeniden gündeme geldi.

ABD Başkanı dahil bazı ülke liderleri SWIFT yaptırımının bir seçenek olduğunu vurgulasa da bu konuda alınmış bir karar yok.

Swift, finansal işlemleri standart hale getirerek ko­laylaştırıyor, maliyetleri düşürerek işlem risklerini azaltıyor.

Bu hedef­lere ulaşmak için SWIFT'e 200’den fazla ülkedeki bankalar ve finans kurumları üye.

Swift üyelerine stan­dartlaşmış bir ağ ortamı sağ­layarak yeni fırsatlar ve gelir akım­ları yaratıyor.

 

Independent Türkçe, AA

DAHA FAZLA HABER OKU