Putin'in Rusya'sı mayın tarlasında

Bugün Rus sınırlarının ötesine taştığını gördüğümüz şey, dengelerin yeninden kurulduğu bir haritanın başlangıcı olacaktı

Fotoğraf: Reuters

Rusya'nın korkulan misket bombaları ateşlendi. Rus kuvvetleri, tarihin ipleriyle "büyük ayıya" eklenen bir yama olan vadedilen topraklara -Ukrayna'ya- doğru harekete geçti.

Komünist Rus İmparatorluğu'nun çöküşüyle birlikte büyük bir yapı parçalanmış, onun dev cesedinden Avrupa ve Asya'da bir dizi devlet doğmuş ve NATO ile çarpışan askeri Varşova Paktı buharlaşmıştı.

Tarihin ağırlığı coğrafyanın siperleriyle iç içe geçtiğinde hareketli patlayıcı misketlere dönüşür.

23 Şubat gecesi, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve üst düzey yardımcılarının Ukrayna'ya ilişkin stratejik fikirlerinin haritası için tarihi, ekonomik, güvenlik boylam ve enlem çizgilerini çizmelerinin ardından Rus kuvvetleri Ukrayna topraklarında ilerledi.


Acı tadı halen Rusya'nın ağzında ve aklında olan, Vladimir Putin tarafından da dile getirilen bir zulme uğramışlık durumu var.

Putin, İkinci Dünya Savaşı zulmünün en büyük oğlu değil, fakat Sovyetler Birliği'nin çöküşüne tanıklığının ayrı bir acı tattırdığı oğludur.

Ağabeyi Leningrad'da Nazi baskınlarında öldürüldü. Babası ise, Sovyetler Birliği'nin Alman işgaline karşı savaşan savaşçılardan biriydi.

Vladimir Putin, tarihinin kanının halen siyasi ve güvenlik hatlarını çizdiği Rusya'nın zihinsel ve çizgisel bir suretidir.


Putin, kapitalist Batı ile komünist Doğu arasındaki temas ülkesi olan Doğu Almanya'da yaşadı.

Gücü Avrupa'ya ve Asya'ya uzanan, denizler boyunca yayılan dev Rus İmparatorluğunun özel güvenlik kulaklarından ve gözlerinden biriydi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Rusya'nın güvenlik kemerini, ekonomik ve sosyal uzantısını temsil eden Ukrayna, Sovyetlerin dağılmasından sonra Rusya'nın parmakları arasından akıp giden diğer tüm oluşumlardan farklı bir durum arz ediyor.

Çünkü Rusya onu küçük ikizi olarak görüyor. Putin, 2014 yılında Batı'nın tepkisini hesaba katmaksızın Kırım'ı Rusya'ya ilhak etti ve onu kolayca sindirdi.

Aynı şekilde Gürcistan'a da müdahale ederek Abhazya ve Osetya cumhuriyetlerini kurdu.

NATO, Sovyetler Birliği'nin avucunun içindeki küçük boncuklar gibi olan ve herhangi bir itaatsizlik emaresinde kendilerine karşı güç kullanmaktan tereddüt etmediği Doğu Avrupa ülkelerinde genişledi ki, bu sahnenin Putin'in ve güç kuşağı etrafındaki diğerlerinin kafasında canlılığını koruduğuna şüphe yok.


Rusya gerek çarlık gerekse komünizm döneminde olsun büyük yaşam alanında akıl ve hakikatle yaşadı, bunun için çokça harcama yaptığı gibi birçok savaş verdi.

Rusya, ordusunun Ukrayna'ya doğru hareket etmeye hazırlandığı sırada medyayı harekete geçirdi ve tarihin, sosyal dokunun ve güvenliğin izlerini taşıyan politik adımlarla ilerledi.

Donbas bölgesinin yanında Donetsk ve Luhansk'ın, halkı, dili ve topraklarıyla Ukrayna'ya değil, Rusya'ya ait olduğunu ilan etti.

Sovyet döneminde devlete bağlı olan oluşumların haritaları yeniden çizilmiş ve bir ulusal oluşumdan diğerine toprak verilmişti.

Putin de Kırım'ı Rusya'ya ilhak ettiğinde benzer bir şeyden hareket etti.


Rusya'nın Ukrayna'ya girmesi, Büyük Rusya için ekonomik, askeri, güvenlik açısından hayati bir alan yaratmayı amaçlayan başka hamlelerin de peşi sıra geleceği bir sıçrama mı?

Rusya'ya katılmaları yönünde iki bağımsız cumhuriyette referandum yapılacak mı?

ABD ve Avrupa'nın tepkisi, Rusya'ya bir ekonomik ve mali yaptırım paketi uygulamak oldu ki bu yaptırımlardan en önemlisi, Rus gazının Avrupa'ya taşınmasının hedeflendiği Kuzey Akımı 2 projesinin durdurulmasıdır.

Elbette Putin ve Ulusal Güvenlik Konseyi'ndeki ekibi, yaptırımlar konusunu uzun zaman önce gözden geçirdiler ve buna hazırlık yaptılar.

Medvedev, Avrupa'nın yaptırımlar uygulayacağını ve sonunda onları geri çekeceğini açıkladı.

Daha önce Rusya karının Alman ordusunu kırdığı gibi Rus gazı da Batı yaptırımlarını mı kıracak?


Avrupa halkları, çoğunluğu Rusya'dan ithal edilen gaz başta olmak üzere enerji fiyatlarındaki artıştan yakınmaya başladı.

Şu an mevsim soğukları kırılmaya başlasa da tekrar gelecek. Isıtma için Rusya gazı kaçınılmazdır.

Çünkü ihtiyaç duyulan büyük miktardaki enerjiyi sağlayabilecek yakın veya uzak başka kaynak yoktur.

Ayrıca Rusya, dünyanın en büyük petrol üreticisidir ve fiyatları belirlemede büyük etkisi vardır.

Avrupa, Rusya'ya tepkisini doğrudan askeri müdahale seviyesine çıkarmayacak.

Rus ekonomisine acı darbeler vuran ve insan hayatına dokunan çeşitli yaptırım paketlerinden ileriye gidemeyecek.
 


Ancak bu uzayacak olan savaşta etkili olacak önemli faktörler var. Rusya'da tüm kararlar sadece başkanın elindedir ve kimse bunu tartışmaz.

İnsanlar bu yaptırımlardan ne kadar zarar görürse görsün, bunun önemli stratejik kararlar üzerinde bir etkisi olmayacak.

Başkanlık ve parlamento seçimlerinde insanların aktif söz sahibi olduğu Avrupa'da ve hatta ABD'de durum farklı da olsa bu bir şeyi değiştirmeyecektir.

Putin kuşkusuz bu iki gerçeğe bel bağlıyor ve Ukrayna'ya doğru ilerleyen güçlerinin yanında yer aldığını gördüğü zamana karşı çetin bir mücadele veriyor.

Eğer bu iki vilayeti ele geçirirse tüm Ukrayna'yı ilhak etmekten çekinmeyebilir ve hatta bununla da yetinmeyip NATO'nun kuvvetlerini Rus topraklarına yönlendirmeyeceğinden emin olursa, diğer cumhuriyetlere doğru da harekete geçecektir.


Adolf Hitler'i Polonya'ya, ardından Fransa'ya ve sonrasında Sovyetler Birliği'ne yönelten temel saik, İkinci Dünya Savaşı öncesinde İngiltere'nin Almanya karşısındaki yatıştırma politikası idi.

Nazi Almanyası'na karşı kazandığı büyük zaferin ardından ideolojik, askeri ve siyasi bir güçle kendisini dünyaya dayatan emperyal Rus döneminin rahminde askeri ve siyasi bir kişilik olarak doğan Putin, ne pahasına olursa olsun başını yerden kaldırmakta tereddüt etmeyecektir.

Bugün Rus sınırlarının ötesine taştığını gördüğümüz şey, dengelerin yeninden kurulduğu bir haritanın başlangıcı olacaktır. 

 

 

*Bu makalede yer alan fikirler yazara aittir ve Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

Independent Türkçe için çeviren: Sema Sevil

Şarku'l Avsat

DAHA FAZLA HABER OKU