İlber Ortaylı'dan "Montrö" değerlendirmesi: İtaatsizlik halinde anlaşmayı ciddi şekilde kendimiz ihlal etmiş oluruz

Montrö tartışmalarına değinen Ortaylı, "Montrö çok önemli bir şey. Katiyen taviz veremeyiz, itaatsizlik yapamayız" dedi

Fotoğraf: AA

Tarihçi Prof. Dr. İlber Ortaylı, Habertürk'te katıldığı programda, Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik askeri müdahalesi sonrası başlayan Montrö Boğazlar Sözleşmesi tartışmalarına ilişkin yorumlarda bulundu.

Montrö Boğazlar Sözleşmesi ile ilgili tartışmalara değinen Ortaylı, "Montrö çok önemli birşey. Katiyen taviz veremeyiz, itaatsizlik yapamayız. Çünkü doğrudan doğruya yıkılan imparatorlukta, işgal edilen imparatorlukta boğazların düştüğü aşağılık durumdan çıkışın hikayesidir" dedi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Ortaylı şöyle devam etti:

Ezbere konuşmaya gerek yok, Montrö açık. Bilhassa 19. madde... Savaş hali var, savaşmama hali var veya savaşan taraflardan biri olmak var. Bir savaş halinde Türkiye'nin Montrö'de hakimiyeti var. Burada açabilir veya kapatabilir. Savaşan tarafın içindeyse zaten o zaman kendisinindir, mesele yok. Karadeniz ülkeleri, kendi limanlarına dönmek şartıyla çıkar, girer. Buna deniz kuvvetleri de dahil. Binaaleyh bizim boğazları kapatma gibi bir statü yok. Bu mümkün değil. Buna itaatsizlik halinde biz Montrö'yü ciddi bir şekilde kendimiz ihlal etmiş oluruz.

Montrö tartışmaları ve "cübbeli amiral"e ilişkin açıklamaları nedeniyle hedef alınan emekli amiralleri de hatırlatan Ortaylı, "Şu anda yargılanıyorlar bu yüzden. Dediğimiz dibi adalete güvenimiz tamdır ama bu budur. Bugün bizim hepimizin söylediği şeyi söylüyorlar. Nihayet Dışişleri Bakanımız da aynı şeyi söyledi. Biz Montrö'yü burada kullanamayız, kimsenin geçişini engelleyemeyiz. Bu çok açık ve net" diye konuştu.

 

Independent Türkçe
 

DAHA FAZLA HABER OKU