Bernie Sanders, Rus istilasına cephe aldı: "Demokrasiyi savunmak için sert karşılık verilmeli"

Vermont Senatörü "Bu saldırganlık kabul edilemez ve dünya ulusları sert bir karşılık vermeli" dedi

Bernie Sanders, Rusya'nın Ukrayna'yı istilasını "önceden planlanmış bir saldırganlık eylemi" olarak kınadı ve ülkeyi saldırıya karşı savunmak için küresel bir eylem çağrısında bulundu.

Vermont Senatörü perşembe günü paylaştığı video mesajında "Bu saldırganlık kabul edilemez. Dünya ulusları demokrasiyi ve hukukun üstünlüğünü savunmak için sert bir karşılık vermeli" dedi.

Sanders, ABD ve müttefiklerinin Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve yönetimine "ağır yaptırımlar" uygulaması gerektiğini de sözlerine ekledi.

Bu hamleler yalnızca Rus ekonomisini izole etmekle kalmamalı, aynı zamanda Putin ve oligark ahbaplarının Avrupa ve Amerikan bankalarında sakladığı milyarlarca dolara erişiminin dondurulmasını da içermelidir.
 


Senatörün yorumları, Rus kuvvetleri başkent Kiev'e yaklaşırken Ukrayna genelinde şiddetli hava ve kara saldırılarıyla geçen bir günün ardından geldi.

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski yerel saatle cuma günü gece yarısından hemen sonra yayımlanan kısa bir video konuşmasında Rus sabotajcılarının Kiev'e girdiğini ve şimdiye kadar asker ve sivil 137 Ukraynalının öldürüldüğünü söyledi.

Öte yandan Rusya'da savaşa karşı olduklarını ifade eden protestocular birçok şehirde sokaklara döküldü.

Sanders mesajında bu Rus protestocuları ve Moskova'nın saldırısına direnen Ukrayna halkını övdü.

"Ukrayna halkı bu saldırganlığa cesurca direnirken, 40 farklı Rus şehrinde savaş karşıtı protestolar düzenlendi ve en az bin Rus yurttaşı savaşa karşı çıktığı için gözaltına alındı. Bugün o son derece cesur kişilerle dayanışma içindeyim" ifadelerini kullandı.

Rusya gibi otoriter bir ülkede protesto muazzam bir cesaret eylemidir.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Senatör, Putin hakkındaysa "Onun da günü gelecek, umarım bir an önce" dedi.

Başkan Joe Biden perşembe günü Rusya'ya karşı yeni sert yaptırımlar açıklamış ve Putin'i bir "parya"ya dönüştürme taahhüdü vermişti.

Yeni yaptırımlar Rusya'nın en büyük iki finans kurumunu hedef aldı ve 13 büyük Rus şirketinin Batılı sermaye piyasalarında finansman sağlama kabiliyetini sınırladı. ABD, Amerikan teknolojisinin Rusya'ya ihracatını da yasaklıyor.

Biden "Putin bu savaşı seçti, şimdi o ve ülkesi sonuçlarına katlanacak. Bu, hem anında hem de zaman içinde Rus ekonomisi üzerinde ağır maliyetler oluşturacak" demişti.



* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/world

Independent Türkçe için çeviren: Noyan Öztürk

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU