Facebook, Twitter ve YouTube'ta sansürlenen Brezilya Devlet Başkanı Bolsonaro seçim öncesi Telegram'a yöneldi

Yetkililer, Bolsonaro'nun seçimleri kaybetmesi durumunda Trump gibi seçimlerde hile yapıldığını söyleyip sonucu kabul etmeyebileceğinden endişeleniyor

Kovid-19 aşı karşıtlığıyla da sık sık gündeme gelen Brezilya Devlet Başkanı Jair Bolsonaro'nun tüm sosyal medya platformlarında toplamda 45 milyon takipçisi var (Reuters)

Brezilya'da paylaşımları Facebook, Twitter ve YouTube gibi mecralarda yasaklanan Devlet Başkanı Jair Bolsonaro, tabanını Telegram'a yönlendiriyor.

Ekimde düzenlenecek genel seçimlerden önce Bolsonaro'nun takipçileri ve destekçileri Telegram'ı kullanmaya başladı.

Facebook, Twitter ve YouTube gibi sosyal medya platformlarında kısıtlama ve sansür uygulanırken, Telegram'da mesaj içeriklerine neredeyse hiç müdahale edilmiyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Rus girişimci kardeşler Nikolai Durov ve Pavel Durov tarafından 2013'te piyasaya sürülen Telegram, şifreli mesajlaşma sistemi ve hiç kimseyle veri paylaşılmadığına dair verdiği garantiyle popülerlik kazanmıştı.

Telegram uygulaması üzerinden Fransız haber ajansı AFP'ye konuşan ve kendini kullanıcı adı @mara'yla tanıtan 60 yaşındaki Bolsonaro destekçisi, uygulama üzerindeki baskının anlamsız olduğunu söyleyerek "Bu diktatörlük. Sadece diktatörlerin yönettiği ülkelerde olur" dedi.

Brezilya'daki tüm cep telefonlarının yüzde 53'ünde yüklü olan Telegram uygulamasında Bolsonaro'nun 1 milyondan fazla takipçisi var.

Öte yandan Devlet Başkanı'nın seçimdeki rakiplerinden solcu Luiz Inácio Lula da Silva'nınsa uygulamada 47 bin takipçisi bulunuyor.

Eski ABD Başkanı Donald Trump'la yakınlığıyla da bilinen Bolsonaro, Trump gibi destekçilerini sosyal medya üzerinden toplanmaya teşvik ediyor.  
 


Brezilya'da Yüksek Seçim Kurulu, seçimlerde dezenformasyona karşı denetim yapılması için Twitter, TikTok, Facebook, WhatsApp, Instagram ve YouTube'la geçen haftalarda bir anlaşma imzalamıştı.

Merkezi Dubai'de bulunan Telegram ise anlaşmaya katılmamıştı.

Yüksek Seçim Kurulu Başkanı Luis Roberto Barroso, Telegram yönetimine uygulamanın "Brezilya'daki seçimlere dair komplo teorileri ve yanlış bilgilerle dolup taştığını" söylemiş, gereğinin yapılmaması durumunda uygulamanın yasaklanabileceği uyarısında bulunmuştu.

Bolsonaro ise açıklamaya tepki göstererek "Brezilya'da yapılanlar ödlekçe" demiş ve durumu yakından takip ettiğini söylemişti.

Sağcı Devlet Başkanı, ülkedeki elektronik oy kullanma sisteminin güvenilir olmadığı iddialarıyla da gündeme gelmişti. Yetkililer, Bolsonaro'nun seçimleri kaybetmesi durumunda bu iddialardan yola çıkarak Trump gibi seçimlerde hile yapıldığını söyleyip sonucu kabul etmeyebileceğinden endişeleniyor.  



Independent Türkçe, AFP, Brazilian Report

Derleyen: Yasin Sofuoğlu

DAHA FAZLA HABER OKU