Yeni Zelanda'da polis, aşı karşıtı protestoculara karşı tekrar güç kullanılmayacağını açıkladı

Geçen hafta "Özgürlük Kampı"nı dağıtmak için müdahalede bulunan polis 120 kişiyi gözaltına almıştı

Polisin aşı karşıtı protestocuları dağıtmak için kampa girmesiyle yaşanan çatışmalar büyük tepki toplamıştı (Jericho Rock-Archer/Stuff)

Yeni Zelanda polisi, parlamento binası önünde kamp kuran aşı karşıtı göstericilere karşı bir daha güç kullanılmayacağını açıkladı.

Başkent Wellington’da polis, parlamento binası önünde geçen hafta salı günü kurulan "Özgürlük Kampı"na müdahalelerde güç kullanılmayacağını ve protestocularla diyaloğu devam ettireceklerini söyledi.

Yeni Zelanda Polis Teşkilatı Emniyet Genel Müdürü Andrew Coster, protestocuların sayısının artmasına rağmen gösterileri organize eden kişilerle kurulan diyaloğun sonuç verdiğini ifade etti.

Kanada'daki aşı karşıtı kamyoncuların düzenlediği "Özgürlük Konvoyu"ndan ilham alan protestocular, Wellington’da araçlarıyla yolları kilitlemeye devam ediyor.  

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

İlk etapta olaysız geçen protestolara geçen hafta perşembe günü polisin müdahale etmesi üzerine göstericilerle güvenlik güçleri arasında çatışma yaşanmıştı.

Kampı dağıtmak için alana giren polis, 120’ye yakın protestocuyu gözaltına almış ve göstericilere karşı biber gazı kullanmıştı. Arbedede iki polis de yaralanmıştı.

Coster, "Polisin güç kullanması halkın yaralanması, protestocuların sayısının artması ve büyük ölçüde barışçıl süren gösterilerde şiddet eylemleri yaşanmasına dair ciddi bir risk oluşturuyor" ifadelerini kullandı.

Yetkili, "Değerlendirmemize göre şu anki tek güvenli seçenek, devamlı olarak tansiyonun düşürülmesine odaklanmak" dedi.

Coster, alanda 800 civarında kişinin olduğunu ve 450’den fazla aracın yolları tıkadığını söyledi. Yetkili, hafta sonu protestocuların sayısında artış yaşanabileceğini de belirtti.

Ülkede sağlık, hukuk ve eğitim alanında çalışanlarla kolluk kuvvetleri için Kovid-19 aşısı zorunluluğu bulunuyor. Ayrıca spor müsabakaları, dini törenler ve restoranlara girişte aşı belgesi gösterilmesi gerekiyor.

Başta yalnızca zorunlu aşı uygulamasına tepki göstermek amacıyla düzenlenen protestolarda eylemciler, daha sonra hükümetten tüm pandemi kısıtlamalarının kaldırılmasını talep etmişti.

Yeni Zelanda Başbakanı Jacinda Ardern ise pandemi tedbirlerinin kaldırılmayacağını söyleyerek protestoların dış etkilerle oluştuğunu savunmuş, "Avluda Trump bayrakları ve Kanada bayrakları gördüm" demişti.  



Independent Türkçe, AFP, Reuters

Derleyen: Yasin Sofuoğlu

DAHA FAZLA HABER OKU