Ocaktan: Merkez, Erdoğan'ın 'nas' kuralına itiraz mı ediyor?

“Merkez Bankası iktisat biliminin temel kurallarıyla çelişen ‘Faiz sebep, enflasyon sonuç’ tezinin enflasyonu daha da azdırdığını görerek ekonomik rasyonaliteye dönme kararı mı aldı?”

Fotoğraf: AA

Karar yazarı Mehmet Ocaktan, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) bu ay faizi yüzde 14’te sabit tutmasının sebebinin “ekonomik rasyonaliteye dönme kararı olup olamayacağını” sordu.

Ocaktan, bugünkü köşe yazısında TCMB’nin dünkü toplantısında Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “faiz sebep, enflasyon sonuç” şeklindeki savını dikkate almayarak faizi sabit tuttuğunu belirtti.

Erdoğan’ın dün yaptığı konuşmada “Faiz prangasını, döviz prangasını, enflasyon prangasını parçalayıp atacağız” diyerek faiz konusundaki kararlı tutumunu sürdürdüğüne dikkati çeken Ocaktan “Buna rağmen Merkez Bankası’nın ‘faize devam’ kararı alması manidar” dedi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

“Peki Merkez Bankası’nın, Erdoğan’ın faiz politikasına direnmesini nasıl değerlendirmek gerekiyor?” diye soran Karar yazarı, yazısında özetle şu görüşlerini dile getirdi:

Açıkçası merak edilen konu şu; Merkez Bankası iktisat biliminin temel kurallarıyla çelişen “Faiz sebep, enflasyon sonuç” tezinin enflasyonu daha da azdırdığını görerek ekonomik rasyonaliteye dönme kararı mı aldı?

Kim bilir belki Cumhurbaşkanı da faiz söylemlerini sürdürmesine rağmen, kendi tezi yüzünden ekonomide işlerin tümden çığırından çıktığını görerek Merkez’in faiz kararlarına itiraz etmemeyi uygun görmüştür.

Çünkü ekonominin kuralları evrenseldir ve enflasyon düşmeden faizler düşmez, faizler düşmeyince de yatırımlar artmaz. Oysa Türkiye son dönemde adeta suyu tersine akıtmaya çalışırcasına ekonomi bilimiyle savaş ederek faizi talimatla düşürmeye çalışmış ve bütün Türkiye’ye ağır bir maliyet ödemeye mahkum etmiştir.

Eğer Türkiye “Faiz sebep, enflasyon sonuç” tezi uğruna bilimle ve ekonomik gerçekliklerle savaşmaya devam ederse, şu anda TUİK’e göre bile yüzde 50’lerde olan enflasyonun üç haneli rakamlarla telaffuz edilir hale gelmesi kaçınılmazdır.

Açıkçası çok emin olmamakla birlikte, bir ihtimal Cumhurbaşkanı da, Merkez Bankası da bu acı gerçeği gördükleri için ekonomik makuliyete dönmeye çalışıyorlar düşüncesine prim vermek istiyorum.

Ama öyle anlaşılıyor şairin dediği gibi “dönülmez akşamın ufkundayız” ve artık çok geç…

 

Karar, Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU