Uzmanlardan güne kahvesiz başlamak için 6 öneri

Yogadan müziğe kahvenin muadili olabilecek birçok yöntem var

Genellikle birçok kişi yoğun hayat ritminde yataktan kalktığında yorgun hissedip ilk iş olarak kahve içiyor. Fakat kahvenin yararları ve zararları uzun süredir tartışılan konular arasında.

ABD'nin önde gelen medya kuruluşlarından CNN'e konuşan sağlık yetkilileri, sabahları kahve içmeden zinde hissetmek için 6 öneride bulundu.

5 dakika yoga yapın

CNN fitness uzmanı Stephanie Mansour, sabahları 5 dakikalık bir yoga seansının gün içinde enerji seviyesini iyileştirmeye destek olduğunu söyledi.

Mansour, uyandığınızda vücudunuzun gevşemesinin ve kan akışının canlanmasının önemli olduğunu belirterek “Yoga hareketleriyle iyi hissetme endorfinlerinin salgılanmasını sağlayabilirsiniz” dedi.

Dışarı çıkın

Mansour, hareket ederek zihnin ve bedenin uyandırılmasının “kahveye kıyasla daha uzun süren ve doğal bir enerji sağladığını” belirtti.

Uzman, “Kardiyo çalışmasıyla nabzınızı artırmak enerjinizi yükseltmeye yardımcı olur” diyerek sabahları yapılan yürüyüşlerin de doğayla iç içe olmayı sağlayarak bedeni uyanık hale getireceğini belirtti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Yüksek tempo müzik çalın

2020'de yapılan bir çalışmaya göre dakikada yaklaşık 170 vuruş sayısına (beats per minute –BPM) sahip yüksek tempolu bir müziğin egzersiz öncesi ruh halini iyileştirdiği tespit edilmişti.  

Sabahları enerjinizi artırmak için dünyaca ünlü müzisyenlerin yüksek tempolu parçalarını tercih edebilirsiniz. Eminem'in "Lose Yourself" parçası 171 BPM, Jay Z''nin "Empire State of Mind" şarkısı 173 BPM ve Beyonce'nin "Naughty Girl" parçasıysa 199 BPM. 

Su içmeyi ihmal etmeyin

Sabah uyandığınızda vücudunuz susuz kalmış olur. ABD'deki Beslenme ve Diyetetik Akademisi sözcüsü Farren Allen, vücudun ihtiyacı olan suyu almasının “birçok beyin ve beden işlevi için önemli olduğunu” söyledi.

2011'deki bir araştırmadaysa böbreklerin yeterince su olmadan çalışmasının vücudun enerjisini fazladan tükettiği ortaya konmuştu.

Aromaterapiyi deneyin

Allen bitkilerin kök, yaprak veya çiçeğinin damıtılmasıyla elde edilen yağlarla yapılan aromaterapi seanslarının bazı kişiler için yararlı olacağını belirtti. Bunu yapamayanlarsa kullandıkları sabunları daha aromatik kokulara sahip sabunlarla değiştirebilir.

Uzman, “Piyasada kahve kokulu duş jelleri satılıyor. Bunları özel olarak sabahları kullanmayı seviyorum. Ayrıca kahvaltı sırasında kahve aromalı hafif kokulu mum da yakabilirsiniz” dedi.

Kahvaltıya önem verin

Protein, sağlıklı yağlar ve lif bakımından zengin karbonhidrat kaynakları, kanda yavaş şekilde şeker salınımı gerçekleşmesini sağlayacağından daha uzun süre zinde hissetmenize destek olabilir.

Bu nitelikteki besinlerin ideal bir sabah kahvaltısının vazgeçilmezi olduğunu belirten Allen, “Genellikle benim kahvaltım düşük yağlı süzme peynir ya da yoğurt, granola, ceviz ve meyvelerden oluşuyor” dedi.



Independent Türkçe, CNN

DAHA FAZLA HABER OKU