Erkan Baş: AKP'nin başka bir versiyonuna ihtiyacımız yok

"Biz, güçlendirilmiş parlamenter sistem işçi sınıfına, kadınlara ne vadediyor bu tartışılsın istiyoruz"

Türkiye İşçi Partisi (TİP) İstanbul Milletvekilleri Erkan Baş, Ahmet Şık ve Sera Kadıgil, İstanbul’da düzenlenen kahvaltıda gazetecilerle bir araya geldi / Fotoğraf: TİP

Türkiye İşçi Partisi (TİP) İstanbul Milletvekilleri Erkan Baş, Ahmet Şık ve Sera Kadıgil, İstanbul'da düzenlenen kahvaltıda gazetecilerle bir araya geldi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Kahvaltının ardından, soru-cevap şeklinde geçen buluşmada, Genel Başkan Erkan Baş, TİP'in "amatör ruh ile çalışan profesyonel bir parti" olduğunu dile getirdi.

"Devlet Cengiz'e, Limak'a, Kolin'e destek oluyor, halka neden olmuyor?"

TİP Genel Başkanı Erkan Baş, AK Parti'nin 20 yıllık iktidarında en zengin yüzde 1'lik kesiminin milli gelirden aldığı payın sistematik olarak arttığını söyledi.

Günlerce elektrik verilemeyen Isparta örneğine dikkat çeken Baş, "Toplumun yüzde 99'nun çıkarını gözeten bir ekonomik program olmadığı sürece sorunların çözülmesi mümkün değildir. Herkes, hepimiz elektrik faturalarının şişmesinden şikâyet ediyoruz değil mi ama bu süreçte bir şeyi tartışmıyoruz. Bu tabloda en büyük payı olan sermaye çevrelerini hiç tartışmıyoruz dedi.

Bir kanun teklifi ile hane geliri iki asgari ücretten düşük olan ailelerin faturalarının devlet tarafından ödenmesini önerdiklerini belirten Erkan Baş, şöyle konuştu:

Karşı çıkıyorlar. Devlet, "halkın elektrik faturasını mı öder?" diyorlar. Öder. Devlet Cengiz'e, Limak'a, Kolin'e destek oluyor, halka neden olmuyor?

Ahmet Şık: TİP, üçüncü ittifakın parçası olacak

Toplantıda gündeme gelen tartışma konularından biri ise ittifaklardı. TİP İstanbul Milletvekili Ahmet Şık, kulislerde konuşulan olası bir sağ ittifak hakkında basın emekçilerine şöyle cevap verdi: "Biz 3. ittifakın bir parçası olacağız. Olası bir sağ ittifak, kurulacak sol ittifakı etkilemeyecektir. CHP umarım buradan alması gereken mesajı alır ve kendi pozisyonunu masaya yatırır" dedi.

Solun yapacağı ittifak görüşmeleri içinse "kendi adıma söylüyorum, bizim bu konuda diğer partilerle ilgili bir şey söylememiz çok yakışık almaz. Ancak 3. İttifak çok önemli. Biz gittiğimiz her yerde şunu söylüyoruz. İki ittifak var, bu durumda siz çaresiz hissedebilirsiniz ama buna mahkûm değilsiniz. 3. bir ittifak olacak ve TİP de bunun bir parçası olacak" dedi.

tiple.jpg
Türkiye İşçi Partisi (TİP) İstanbul Milletvekilleri Erkan Baş, Ahmet Şık ve Sera Kadıgil, İstanbul'da düzenlenen kahvaltıda gazetecilerle bir araya geldi / Fotoğraf: TİP​​​​

 

Parti sözcüsü ve İstanbul Milletvekili Sera Kadıgil ise 3. İttifak ile ilgili olarak "elbette ayrıştığımız noktalar var fakat önemli olan birleştiğimiz noktalar" diyerek başladığı sözlerini "Hiçbir sol partiye rezervimiz yok" diyerek sürdürdü.  

"Memleket sağa yatan bir gemiye benziyor"

AK Parti'nin parlamentoyu işlevsizleştirme politikası uyguladığını belirten TİP Genel Başkanı Erkan Baş , "Bu reddedilmeli. Parlamentoyu işlevli hale getirmek için sokaktaki mücadeleyi parlamentoya taşımalıyız" dedi.

"Biz, güçlendirilmiş parlamenter sistem işçi sınıfına, kadınlara ne vadediyor bu tartışılsın istiyoruz. AKP'den öncede bu insanlar yurttaş değil seçmendi. AKP ile ise seçmen bile değil kul olsun istendiler" diyen Baş, sözlerini şöyle sürdürdü:

Güçlendirilmiş parlamenter sistem ile AKP'den kurtulabiliriz ancak sonrası ne olacak? Memleket sağa yatan bir gemiye benziyor. AKP ile bu gemi de battı. Önümüzdeki 30- 50-100 yıl boyunca sol burada olacak mı? Soru bu. O yüzden parlamentoda halkın sigortası olacak bir 3. İttifak çok önemli

"İlk turda bitirelim bu işi"

Baş, cumhurbaşkanlığı seçimlerine dair de açıklamalarda bulundu.

Önceki seçimlerden ders çıkarılması gerektiğini söyleyen Baş, "Daha önce sağcı aday koydunuz, sonuçlarını gördük. ‘Şimdi yine bunu yapmayın' diyoruz. Ekmeleddin İhsanoğlu örneğini gördük. İkinci turda zaten oy verebileceksek ilk turda oy verelim bitirelim bu işi istiyoruz" dedi.

Baş, bu konuda son olarak "ben bu koltuğa oturmak değil, bu koltuğu yakmak istiyorum, bu koltuğu kaldırmak istiyorum diyen bir aday çıkarsa, TİP hiçbir pazarlığa girmez, görüşme ihtiyacı duymadan o adaya oy verir ve işi bitiririz" dedi.

Erkan Baş'ın yanı sıra Ahmet Şık ve Sera Kadıgil, Erdoğan'ın yeniden adaylığı ile ilgili tartışmanın doğru zeminde yapılmadığını belirtirken, Ahmet Şık, "Böyle bir tartışmada son sözü Yüksek Seçim Kurulu söyleyecek. O halde tartışma faydasız bir tartışma" dedi.

TİP'in her geçen gün büyüyen bir parti olduğunu söyleyen Baş, 13 Şubat'ta Haliç Kongre Merkezi'nde büyük halk buluşması gerçekleştireceklerini belirterek, "Tüm emekçileri davet ediyoruz. Gelin, TİP'i daha yakından tanıyın" dedi.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU