Kılıçdaroğlu: Millet İttifakı'nda bir çatlak yok

CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, "Önemli olan genel başkanların konuşmasıdır, milletvekillerinin değil. Biz genel başkanlar olarak gayet rahat konuşabiliyoruz bu da bizim açımızdan çok önemli" diye konuştu

Fotoğraf: AA

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, TV100 kanalının canlı yayınına katıldı. Gündeme dair önemli açıklamalarda bulunan Kılıçdaroğlu Samsun'da Atatürk Anıtı'na yönelik saldırıya ilişkin, "Bunlar gündemi değiştirmeye yönelik olaylar. Vatandaşın gündemi perişan. Mutfağında yangın var. Bu ülkeyi kurtaran kişi, sadece bizim değil bütün mazlumların önderi olan bir kişi. Hangi gerekçeyle bunu yaparlar? Bir akıl tutulması var" dedi.

Sonbaharda seçim olacağını düşündüğü kaydeden Kılıçdaroğlu, "Kara kıştan çıkarken bir seçimi tercih etmez Erdoğan. Tercih kendsine ait sonuçta bu sandık gelecek milletin önüne. Vatandaşa duyurum; sağduyulu olun, sakağa çıkmak için tahrik edeceklerdir. Başkaları aday olmak istiyorsa buyursun gelsin. Millet herkese boyunun ölçüsünü versin. Bu tartışmalar artık geride kalmalı. Bir karabasandan Türkiye'nin kurtulması lazım. Bütün alanlar tahrip edildi. Duygular, adalet kurumu tahrip edildi" ifadelerini kullandı.

"Millet İttifakı'nda bir çatlak yok"

Millet İttifakı'nda çatlak olduğu iddialarına da yanıt verrn CHP lideri Kılıçdaroğlu şunları kaydetti:

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Millet İttifakı'nda bir çatlak yok. Milletvekilleri elbette kendi görüşlerini söyler, biz saygı duyarız. Kimse kimseye mahkum ve mecbur değildir, bunu ortaya koymalıyız. İttifakı oluşturan bileşenler özgür iradeleriyle hareket eder. Kendi özgür irademizle ülkeye adaleti getirelim, parlamenter sisteme dönelim, hukukun üstünlüğünü sağlayalım amaçlarıyla bir araya geldik. Tüm partilerin kendi iç tüzüğü var ama ülkemizde bozulan dengeler var. Bütün bu dengeleri yeniden inşa edebilmemiz lazım, biz bu çıkışları demokrasi çerçevesinde değerlendiriyoruz. Önemli olan genel başkanların konuşmasıdır, milletvekillerinin değil. Biz genel başkanlar olarak gayet rahat konuşabiliyoruz bu da bizim açımızdan çok önemli. Millet İttifakı kendi içinde tutarlılığı olan görüş birliği sağlamış bir ittifak. Çok yakında altı lider bir araya geleceğiz.

"HDP Millet İttifakı'na gelmek istemez"

"HDP ittifakta yer alacak mı?" sorusu yöneltilen Kılıçadroğlu "HDP'nin zaten böyle bir talebi yok. Sanıyorum Mithat Sancar açıkladı. Onlar da bir araya gelecekler" yanıtını verdi.

CHP lideri Klıçdarğlu "Siz HDP'yi ittifakta ister misiniz?" sorusuna ise, "Onlar gelmek istemezler. Çünkü bizim ittifakımız kendi içinde tutarlılığı olan görüş birliği sağlanmış bir ittifak. Güçlü bir parlamenter sistem konusunda da bir belgeye imza atacağız. Bir araya geleceğiz" yanıtını verdi.

Kılıçdaroğlu, Diyarbakır'a gittiğinde HDP İl Binası önünde nöbet tutan ailelerle de görüşeceğini ifade etti.

"İmamoğlu'nun katıldığı yemekten haberim vardı"

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun, İstanbul'da yaşanan kar felaketi sırasında İngiltere Büyükelçisi'yle yemek yemesini değerlendiren Kılıçdaroğlu, "İmamoğlu Büyükelçi'ye söz vermişti. Katıldığı yemekten haberim vardı. Ekrem İmamoğlu gidip dozerin başında mı duracaktı? Hayır, yönetecekti orayı" dedi.

Tartışma yaratan MOBESE görüntülerini değerlendiren CHP lideri şunları söyledi:

Ben zaten 'Telefonlarımız dinleniyor' diye söylüyordum ama izlendiğimizi de düşünemiyordum. Bu kadar da olmaz diye. MOBESE de gösterdi ki izleniyoruz diye. Bu da devletin parti devleti olduğunu gösteriyor. Halkın devleti olmaktan, liyakatli ve adaletli bir devletten olmaktan çıkmış, bir kişinin ve ailesinin şahsi egolarına teslim olmuş bir devlet yapısına dönüşmüş olduğunu görüyoruz. Bunun için bürokratlara çağrı yaptım. Bu suçun üstüne giden yok. Hakimler savcılar kurulunu Saray teslim almış durumda. Bürokrasiye yaptığım çağrı sonrası belgeler, raporlar yağıyor. Ulaştırma Bakanı TV’ye çıkıp açıklama yaptıktan 15 dakika sonra bürokratlar gerçek bilgileri bize ulaştırdılar. Çünkü bu ülkede hala dürüst ve ahlaklı çalışan bürokratlar var.

"Devr-i Sabık diye bir ifadeyi doğru bulmuyorum"

Devr-i Sabık diye bir ifadeyi doğru bulmadığını kaydeden Kılıçdaroğlu, "Devletin adaletle yönetilmesi gerekiyor. İktidar olduğunuz için intikam duygusuyla yola çıkarsanız bunlardan bir farkınız kalmaz. Varsa bir yolsuzluk elbette saptayacaksınız. Belgelerini dökümanlarını koyarsınız, bağımsız yargıya gönderirsiniz. Bir intikam duygusundan yola çıkarak hırsla kinle öfkeyle yola çıkarsanız önce kendiniz kaybedersiniz" diye konuştu.

 

 

Independent Türkçe


 

DAHA FAZLA HABER OKU