Ünlü firma, "robotaksi"lerini halkın kullanımına açtı

Gezintiye çıkmak isteyenler sürücüsüz araçları bedava kullanacak

Dubai yetkilileri de sürücüsüz taksileri piyasaya sürmek için geçen yıl Cruise'la anlaşmıştı (Cruise)

ABD'li sürücüsüz otomotiv firması Cruise "robotaksilerini" San Francisco'daki kent sakinlerinin kullanımına açtı.

Kentte henüz az sayıda robotaksi var. Ancak şimdiye kadar bunları kullanma imkanı da şirketin CEO'larına, test sürücülerine ve mühendislere tanınmıştı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Yeni gelişmeyle birlikte kent sakinleri de bu sürücüsüz otomobilleri ücretsiz kullanabilecek.

Cruise'un internet sitesinde, yenilikçi araçlarla gezintiye çıkmak isteyenlerin doldurması gereken kayıt formu yayımlandı.

Firmanın kurucu ortağı Kyle Vogt, hizmetin önce az sayıda kullanıcıya sunulacağını ve kapsamının zamanla artacağını söyledi.

"Sitemizde bir kayıt sayfası açıyoruz, böylece yakında sürücüsüz ve şimdilik ücretsiz bir yolculuk yapabilirsiniz" diyen Vogt, sözlerini şöyle sürdürdü:

Temkinli ve dikkatli davranıyoruz. Böyle bir hizmet daha önce ABD'nin büyük şehirlerinde hiç verilmedi. Neyin işe yarayıp neyin yaramadığını öğrendikçe hizmet alanını ve saatlerini uzatacağız.

 

Haber, firmanın resmi Twitter hesabından, "Hey San Francisco, sürüşe hazır mısın?" açıklamasıyla duyuruldu:

 


Cruise araçları, saatte maksimum 48 kilometre hızla hareket etmek ve 22.00 ve 06.00 arasında hizmet vermek üzere onaylandı.

ABD'li yetkililer, araçların hafif yağmur ve siste trafiğe çıkmasına da izin veriyor.

Cruise, sürücüsüz araçlarını Ekim 2020'den beri trafikte test ediyor.

Otonom sürüşte rekabet kızışıyor

Dünyanın ilk sürücüsüz robotaksi hizmetini 2020 sonunda Waymo başlatmıştı. Google'ın ana şirketi Alphabet'in yan kuruluşu olan Waymo'nun hizmeti Phoneix kentinin banliyölerinde hayata geçmişti.

O zamandan beri iki firma arasındaki rekabet giderek kızıştı. Cruise şimdi araçlarını kalabalık bir şehirde kullanıma açarak bir adım öne geçmeyi hedefliyor.

Cruise ayrıca Birleşik Krallık merkezli risk sermayesi fonu Softbank Vision Fund'dan 1,35 milyar dolar aldığını açıkladı. Vogt bu yatırımlar sayesinde firmanın dünya genelindeki ekiplerini genişleteceğini ifade etti.

Otonom sürüş firmaları Çin'de de rağbet görüyor. Ülke bu alanda 2021'de önemli ilerlemeler kaydetmişti. Geçen hafta da Alibaba destekli AutoX firması, Shenzhen kentinde sürücüsüz robotaksi menzilini 999 kilometre kareye çıkarmıştı.

Söz konusu teknoloji üzerine çalışan diğer ünlü firmalar arasında Toyota, Volvo ve Tesla da yer alıyor.

 

Independent Türkçe, Robort Report, Fortune

Derleyen: Çağla Üren

DAHA FAZLA HABER OKU