Akif Beki: Bizim berberin elektrik sevinci

“Cumhurbaşkanı’nın yokluğunda düşmüştü rezervler, fark eder etmez yükseltmeye girişmedi mi! Gıyabında çıkmıştı dolar, görür görmez köpüğünü almadı mı! Orada olmadığı sırada şişmişti enflasyon, fazlalığını hemen indirmeyecek mi?”

Fotoğraf: AA

Karar yazarı Akif Beki, elektrik faturalarına yapılan yüksek zammın ardından gelen ve faturalara kısıtlı bir şekilde yansıyacak olan düzenlemeyle ilgili yazdı.

Beki, bugünkü köşe yazısında elektrik zamları konusunda gelişmeleri şöyle özetledi:

Yılbaşında elektrik zammını, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu açıklamıştı. Resmi terminolojiyle söylersek “tarifelerdeki zorunlu düzenleme”, “elektrik faturalarında artış yaşanması”na yol açtı.“Elektrik faturalarında yaşanan artışlar” fark edilince de Cumhurbaşkanı Erdoğan, duruma el attı.

Ve zamma çarpılanlara müjdeyi verdi: “Vatandaşlarımızın elektrik faturalarının iki kat, hatta üç kat arttığı yönündeki şikayetleri üzerine ilgili kurumlarımıza elektrik tarifelerinin yeniden düzenlenmesi talimatını verdik.”

O arada faturalardan şikayete suç muamelesi yapıldı, esnaftan gözaltına alınan bile oldu. Ama neyse ki şikayetler yasakken birden haklı bulundu, milletin gözü aydın. Malum, konutlarda yüzde 50 ila 125 oranında kademeli zam yansıtılmıştı. Yüzde 50 zamlanan ucuz tarifeye tabi asgari tüketim miktarı, şimdi Cumhurbaşkanı talimatıyla 150 kilovattan 210 kilavata çıkarılıyor. Uzmanlara göre, bu da faturalarda aylık 42 liralık bir düşüş sağlayacak. Cumhurbaşkanı, şubat faturasının yeni tarifeye uygun geleceğini söyledi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Yazısında mahalledeki berberine gittiğini ve burada elektrik faturlarıyla ilgili anlatan Beki, şöyle devam etti:

Elektrik faturası, 1,100 liradan 2,100 liraya çıkmış. O da sadece 15 günlük kısmı zamlı tarifeye girdiği halde. Yarı yansıması bu kadar acıtmış. Zammın tamamını, asıl şubat faturasında hissetmeyi bekliyor. Berberim, faturasının 42 lira hafiflemesine sevinse mi, sevinmese mi bilemedi. Ben de asgari elektrik tüketiminin baştan doğru hesaplanamamasına, etkilerinin öngörülememesine, bir ay sonra tarifenin yeniden düzenlenmek zorunda kalmasına üzülsem mi, üzülmesem mi!.. Zam oranı indirilmedi, ucuz tarifenin uygulanacağı dilim yükseltildi. O da faturayı 42 lira düşürecek deniyor.

Kinayeli bir şekilde eleştirisine devam eden Beki, yazısının ilgili kısmını şu satırlarla sonlandırdı:

Faturadan canı, şikayetten başı yananları bir rahatlama almış mıdır? Güle güle mi, bozdura bozdura mı, artık nasıl haracayacağına, dişinin hangi kovuğunu dolduracağına herkes kendi karar verecek. Konutlarda yüzde 25’lik doğal gaz zammını da BOTAŞ duyurmuştu. Belki ona da el atar iktidar.

Cumhurbaşkanı’nın yokluğunda düşmüştü rezervler, fark eder etmez yükseltmeye girişmedi mi! Gıyabında çıkmıştı dolar, görür görmez köpüğünü almadı mı! Orada olmadığı sırada şişmişti enflasyon, fazlalığını hemen indirmeyecek mi? Cumhurbaşkanı; enflasyon dahil, halkı bunaltan sıkıntıları yine kendilerinin çözeceğini söylemişti. Bu daha başlangıç demek. Enseyi karartmayın.

 

Karar, Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU