Binlerce Türk vatandaşı, Ankara Anlaşması Vizesi gecikmeleri nedeniyle Birleşik Krallık'ta yaşam mücadelesi veriyor: "Tam bir aşağılama"

The Independent Özel Haber: Birleşik Krallık'a kabul edilen iş insanları vizeleri için bir yıldan uzun süredir beklerken, maddi zorluklarla karşılaşıyor

M&S ve Boots gibi firmalara ürün tedarik eden başarılı işletmenin sahibi Kerim Beyaz (solda), uzun süren vize gecikmeleri nedeniyle Türkiye'ye geri dönmek zorunda kaldı (Kerim Beyaz)

Birleşik Krallık (BK) hükümetinin Britanya'da işyeri açmak için ülkeye kabul ettiği binlerce kişi, İçişleri Bakanlığı'nın "keyfi" gecikmeleri nedeniyle belirsizlik içinde yaşıyor.

En az bir yıldır BK'de yaşayan ve çalışan birçok Türk iş insanının vize kararları için bir yıl beklemek zorunda bırakılması nedeniyle geçim mücadelesi verdiği ortaya çıkınca bakanlar, "dev bir iş camiasını tamamen aşağılamakla" itham edildi.

Beklerken seyahat etmelerine, ev kiralamalarına ve bazı durumlarda da çalışmalarına müsaade edilmiyor. Bu durum gelirlerini olumsuz şekilde etkiliyor ve bazı ailelerin yoksullaşmasına, hatta evlerini kaybetmesine neden oluyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Bir hayır kurumuna göre vakalardan birinde, serbest çalışan bir müzik öğretmeni, süresi dolmuş vizeyle iş bulamadığı için evinin kirasını ödeyemeyenince ailesiyle birlikte evsiz kaldı. Aylarca farklı hayır kurumu çalışanlarının evlerinde yatmak, bazen de toplum merkezinde uyumak zorunda kaldıkları bildirildi.

Diğer bir vakadaysa bir adam, vizesini uzatma başvurusunun İçişleri Bakanlığı'nca geciktirilmesi sonucu eşinden ve küçük oğlundan 7 ay ayrı kaldı. Bir başka kişiyse gecikme nedeniyle seyahat edemediği için üç aile üyesinin cenazesini kaçırdı.

Türkiye Büyükelçisi Ümit Yalçın, The Independent'a yaptığı açıklamada Türk vatandaşlarının Ankara Anlaşması Vizeleri'nin (ECAA) işleme konmasıyla ilgili durumu "çok yakından takip ettiğini" söyledi ve ekledi:

Britanyalı makamların henüz karara bağlanmayan, özünde bürokratik nitelikteki vakaları hızla sonuçlandıracağına inanıyoruz.

Etkilenenlerin tümü, Türk iş insanlarının ve ailelerinin işyeri açmak için Britanya'ya taşınmasına olanak sağlamak amacıyla tasarlanan Ankara Anlaşması Vizesi'yle BK'de yaşıyor ve çalışıyordu. Bu seçenek, Brexit geçiş döneminin 2020'de sona ermesiyle ortadan kalkmış olsa da halihazırda BK'ye yerleşenler vizelerini uzatmak için hâlâ başvuru yapabiliyor.

BK İçişleri Bakanlığı verileri, Eylül 2021 sonu itibarıyla 8 bin 251 kişinin Ankara Anlaşması Vizesi'nin uzatma başvurusuna dair karar beklediğini gösteriyor. Buna göre önceki yıla kıyasla yüzde 54 ve 2019'a kıyaslaysa yüzde 297'lik bir artış söz konusu.

Geçen hafta Avam Kamarası'nda bu meseleyi gündeme getiren İşçi Partisi Milletvekili Feryal Clark, The Independent'a şunları söyledi:

Gelen kutuma her gün bununla ilgili yüzlerce e-posta alıyorum. İş insanları burada, evraklarını göndermişler, tüm vergi beyannamelerini ve makbuzlarını almışlar, bütün doğru adımları atmışlar fakat beklemeye devam ediyorlar.

İçişleri Bakanlığı, beklemek istemeyenlerin Türkiye'ye dönebileceğini söylüyor ama bu kişilerin çoğu yıllardır burada yaşıyor, çocukları burada okula gidiyor. Ayrılmak istemiyorlar ve sıkıca tutunuyorlar.

Clark, İçişleri Bakanlığı'na makul bir süre çerçevesinde vize kararlarını alamayan kişilere seyahat etmelerini, ev kiralamalarını ve işlerini faal şekilde sürdürebilmelerini sağlayacak geçici bir vize verme çağrısında bulundu.

Milletvekili, "Bu Britanya'nın küresel itibarı için iyi değil. Dev bir iş camiasını tamamen aşağılıyorlar" diye ekledi.

Britanya Alevi Federasyonu hayır kurumunun başkanı İsrafil Erbil, Ankara Anlaşması Vizesi'ne başvuran yüzlerce kişinin İçişleri Bakanlığı'nın gecikmeleri nedeniyle maddi sıkıntı çekmesi sonucu geçen yıl hayır kurumunun aşevini ziyaret ettiğini söyledi.

Erbil, müzik öğretmenliği yapan fakat göçmenlik statüsünü kanıtlayamadığı için vize uzatma kararını beklerken iş bulamayan bir kişiden bahsetti. Hiçbir gelir olmayınca müzik öğretmeni ve ailesi, evlerinden tahliye edilip evsiz kaldı.
 

kerim.jpg
Beyaz, perakendecilere sıhhi ürünler tedarik ediyor (Kerim Beyaz)


Erbil, "15 aydan uzun süredir bekliyordu. Onlara yardım etmek durumundaydık. Bizim evlerimizde kaldılar ve bazen de toplum merkezinde uyudular. Müzik öğretmeni sonunda vizesini alana kadar üç aydan uzun süre bu şekilde yaşadılar" dedi.

Başka bir vakada, 2020'nin başında Ankara Anlaşması Vizesi'yle BK'ye gelen 44 yaşındaki Kerim Beyaz, Marks and Spencer's ve Boots gibi satış mağazaları için sıhhi ürünler ithal eden bir şirket kurmuştu.

2020 sonunda vize uzatma başvurusu yapmasına rağmen hâlâ karar çıkmadı. İşinin bir parçası olarak seyahat edememesininse binlerce sterlin gelir kaybı yaşadığı anlamına geldiğini söyledi.
 


Karısı ve küçük oğlu BK'de kendisine katılmayı planlıyordu ama vize işlemlerindeki gecikme, bunu gerçekleştiremeyecekleri anlamına geliyordu. Dolayısıyla 7 ay boyunca onları göremedi. Beyaz, kısa süre önce Türkiye'ye dönmeye karar verdi, bu da vizesine dair karar çıkana kadar BK'ye dönemeyeceği anlamına geliyor.

Beyaz, "Bunalımdayım. İş toplantılarına katılamıyorum ve müşterilerimi kaybedeceğimden endişeleniyorum. İşim ve ailemin geleceği üzerindeki bu belirsizlik çok stresli" dedi.

Şu anda Ankara Anlaşması Vizesi uzatma başvurularında gecikme yaşayan yaklaşık 55 müvekkile destek veren London Solicitors'ın göçmenlikle ilgilenen ortağı Razem Ahmed, çoğu kişinin karar için 9 ila 12 aydan daha fazla beklediğini söyledi.

Ahmed, "Ankara Anlaşması Vizesi uzatma başvurularında karara varılması için gereğinden uzun süren ve keyfi olarak görülebilecek gecikmeleri meşrulaştıracak ya da açıklayacak hiçbir kanıt yok Gecikmeler genelde başvuranlara hayli zarar verdiği gibi ayrıca İçişleri Bakanlığı'nın karar verme sürecindeki güvenilirliğini ve şeffaflığını da ciddi şekilde sarsıyor" dedi.

İçişleri Bakanlığı'ndan bir sözcüsüyse şunları söyledi:

Ankara Anlaşması Vizesi için yapılan başvurular açık ve basit olduğunda, bunların çoğu duyurduğumuz 6 aylık hizmet standardı dahilinde sonuçlandırılıyor.

Başvurular daha karmaşıksa, değerlendirilmeleri de daha uzun sürebiliyor. Hizmetten yararlananlara bununla ilgili bilgi verdik ve her başvuruyu mümkün mertebe en kısa sürede sonuçlandırmayı hedefliyoruz.



* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: Ata Türkoğlu

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU