FIFA Başkanı Infantino: Daha fazla Dünya Kupası, Afrikalı göçmenlerin denizde ölmesini önleyebilir

"Infantino daha ne kadar alçalabilir?"

Yolsuzluklara karıştığı sebebiyle hakkında soruşturma başlatılan FIFA Başkanı Gianni Infantino, Ağustos 2020'de aklanmıştı (AFP)

FIFA Başkanı Gianni Infantino, FIFA Dünya Kupası'nın 4 yerine iki yılda bir düzenlenmesini Afrikalı göçmenlerin denizde boğulmasıyla ilişkilendirdi. Infantino gelen tepkilerin ardından bir açıklama daha yaptı.

FIFA'nın 51 yaşındaki patronu, Avrupa Konseyi'ne hitaben dün yaptığı konuşmada Dünya Kupası'na dair planlarına değindi.

Konunun "iki yılda bir Dünya Kupası düzenlemekle değil, futbolun geleceği için ne yapılmasını istedikleriyle ilgili" olduğunu söyleyen Infantino şöyle konuştu:

Futbol fırsattır, umuttur ve milli takımlarla ilgilidir. Dünyanın geri kalanına 'Bize paranızı verin ama bizi televizyonda izleyin' diyemeyiz. Onları da kapsamamız gerekiyor.

FIFA Başkanı "Afrikalılara umut vermek için bütün dünyayı dahil etmenin yollarını bulmamız gerekiyor" dedi:

Böylece belki de daha iyi bir yaşam, ya da daha büyük ihtimalle denizde ölüm, bulmak için Akdeniz'i geçmelerine gerek kalmaz.

Infantino, "Sadaka vererek değil dünyanın geri kalanın katılmasına izin vererek fırsatlar tanımalıyız" diye konuştu:

Belki de her iki yılda bir düzenlenen Dünya Kupası bunun cevabı değildir. Bunu tartışırız.

Infantino tepkiler üzerine çark etti

Taraftarların kurduğu Avrupa Futbol Taraftarları (Football Supporters Europe) adlı derneğin yöneticisi Ronan Evain, Infantino'ya tepki göstererek "Daha ne kadar alçalabilir?" ifadesini kullandı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Futbolda eşitlik için çalışmalar yapan Kick It Out'tan Tony Burnett de FIFA'nın büyük meblağlarda kâr eden bir organizasyon olduğunu savunup dezavantajlı kesimler için fırsat yaratmaya imkanının halihazırda olduğunu öne sürdü.

Burnett, Dünya Kupası'nın iki yılda bir düzenlenme önerisinin FIFA'ya daha fazla kâr getirmesi için hazırlandığını iddia etti:

Bunun, hayatlarını riske atan, bazen savaşın parçaladığı ülkelerden kaçan ve daha iyi bir yaşam arayan göçmenler için bir çözüm olabileceğini önermek kesinlikle kabul edilemez.

Infantino dün yaptığı açıklamadaysa sözlerinin yanlış anlaşıldığını ve bağlamından koparıldığını savundu.

FIFA Başkanı karar verici mercilerde bulunan kişilerin, zor durumdakilerin koşullarının iyileştirmesiyle ilgili sorumluluk taşıdığı mesajını vermek istediğini söyledi.

Afrika'nın yanı sıra diğer kıtalardaki kişilerin de fırsatlardan yararlanması gerektiğini kaydeden Infantino, "Bu, her iki yılda bir Dünya Kupası yapılması ihtimaliyle doğrudan ilgisi bulunmayan genel bir yorumdu" diye konuştu.

 

Independent Türkçe, The Guardian, Sky Sports

Derleyen: Uğurcan Yıldız

DAHA FAZLA HABER OKU