Rusya tehdidine rağmen Ukraynalılar sakin: "Hayat devam ediyor"

"Putin benden ne isteyebilir ki?"

Ukrayna'nın nüfusu yaklaşık 43,5 milyon (AFP)

Rusya'yla arasındaki gerilim zirveye ulaşan Ukrayna'da halk sakinliğini koruyor.

İki ülke arasındaki sınırda askeri hareketliliğin artması, dünya gündemine oturdu. ABD ve Birleşik Krallık (BK), Ukrayna'daki büyükelçiliklerinde görev yapan ve zaruri olmayan personelin, aileleriyle ülkeden ayrılması talimatını verdi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

ABD ayrıca beklenmedik durumlara karşı NATO Mukabele Gücü'nün aktif hale getirilmesi durumunda destek sağlamak için 8500 askeri teyakkuza geçirdi.

Ancak başkent Kiev'de pek panik havası yok. Kent sakinleriyle görüşen BK merkezli The Guardian, dükkanların ve kafelerin dün dolu olduğunu yazdı.

Başkentin lüks semti Podil'de ailelerin gezintiye çıktığı görüldü. Gazete, Ukrayna yapımı film Stop-Zemlia'ya bilet almak için uzun kuyruklar oluştuğunu bildirdi.

Harkovlu olduğunu söyleyen kuaför Sasha, basına demeç verdi. Dükkanını her zamanki gibi açtığı kaydedilen Sasha "Bir şey olacağını sanmıyorum" dedi ve ekledi:

Rusların benim kentimi almasına imkan yok. Savaşırız.

Öte yandan bazı Ukraynalılar hayatlarına normal şekilde devam ederken işgal ihtimaline yönelik planlar yaptıklarını belirtti. Ukrayna Ulusal Film Arşivi'nde görev yapan Maria Glazunova, bu konuyu pazar günü annesiyle kahve içerken konuştuğunu kaydetti:

Annem 'Siyasetle ilgilenmiyorum. Putin benden ne isteyebilir ki?' diye konuştu. Bu da bir görüş. İnternetten haber okuyan insanlar o kadar sakin değil ama hayat devam ediyor. Savaşı düşünüyoruz ama çalışmamız gerekiyor. Eğlenmeye de ihtiyacımız var.

Adını vermek istemeyen bir kadın, ailesiyle kaplıcaların olduğu Truskavets'te tatile gitmek istediğini ancak bu isteğinin kabul edilmediğini söyledi:

Annem gitmeyi reddetti. Bana, Kiev'de ölmek istediğini söyledi.

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski de geçen haftaki açıklamalarıyla halkı yatıştırmaya çalışmıştı. Rusya'nın Kırım'ı ilhakına işaret eden Zelenski, işgalin yeni olmadığını ve 2014'te başladığını savunmuştu.

Öte yandan The Guardian, Ukrayna halkının tamamen sakin olmadığını da vurguladı. Örneğin Rus tanklarının ülkeye girmesi durumunda ne yapılması gerektiğini anlatan bir yazı sıkça paylaşıldı.

 

Independent Türkçe, The Guardian, AA

Derleyen: Uğurcan Yıldız

DAHA FAZLA HABER OKU