UNICEF: Kovid-19’un eğitimde neden olduğu kayıplar neredeyse başa çıkılamayacak düzeye ulaştı

"Çocuklar temel aritmetik ve okuryazarlık becerilerini kaybetmiş durumda"

Aralık 2018'deki Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nda, 24 Ocak'ın "Uluslararası Eğitim Günü" olması kararlaştırıldı (AFP)

Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF), 24 Ocak Uluslararası Eğitim Günü dolayısıyla Kovid-19 pandeminin eğitim üzerindeki etkisi üzerine en son verileri yayımladı.

Dün yapılan açıklamada Kovid-19'un eğitimde neden olduğu kayıpların "neredeyse başa çıkılamayacak" düzeye ulaştığını bildirdi.

Buna göre pandemi sebebiyle okulların tamamen veya kısmen kapatılması, dünya genelinde 635 milyondan fazla öğrenciyi hâlâ etkiliyor.

Eğitimin kesintiye uğramasının, milyonlarca çocuğu temel becerileri edinme imkanından mahrum bıraktığı ortaya kondu. Ayrıca bu kesintinin öğrencilerin ruh sağlığını etkilediği ve istismara maruz kalma riskini artırdığı yazıldı.

Çocuklar temel aritmetik ve okuryazarlık becerilerini kaybetmiş durumda.

UNICEF, düşük ve orta gelirli ülkelerde okulların kapanması sebebiyle 10 yaşındaki öğrencilerin yüzde 70'inin basit bir metni okuyamaz ya da anlayamaz hale geldiğini bildirdi. Bu oran, pandemi öncesinde yüzde 53'tü.

Örneğin tahminlere göre Etiyopya'da ilkokul öğrencileri, bir eğitim ve öğretim yılında öğrenecekleri matematik becerilerinin yüzde 30 ila 40'ını öğrendi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Kurum, Güney Afrika'daki öğrencilerin yüzde 75'inin, olmaları gereken düzeyin tam bir eğitim öğretim yılı gerisinde olduğu belirtti. Ülkede ayrıca Mart 2020-Temmuz 2021'de yaklaşık 450 bin öğrencinin okuldan tamamen ayrıldığı tespit edildi.

Zengin ülkelerde de durum farklı değil. ABD'de Teksas, Kaliforniya ve Tennessee gibi pek çok eyalette öğrenme kayıpları gözlemlendi.

Okulların kapanmasının etkileri bunlarla bitmiyor. Dünya genelinde 370 milyonu aşkın çocuk, okul yemeklerine erişim sağlayamadı. UNICEF bu yemeklerin, bazı çocuklar için tek güvenilir gıda kaynağı olduğunu vurguladı.

Açıklamada, Kovid-19'un çocuklar ve gençler arasında yüksek oranda anksiyete ve depresyona yol açtığının görüldüğü kaydedildi.

Eğitimdeki kısıtlamaların sona ermesi gerektiğine işaret eden UNICEF Eğitim Şefi Robert Jenkins, şöyle konuştu:

Fakat okulların tekrar açılması tek başına yeterli değil. Öğrencilerin, kayıp eğitimi telafi etmek üzere yoğun desteğe ihtiyaçları var. Bununla birlikte okullar sadece öğrenim yeri olmanın da ötesine geçmeli. Okullar, çocukların ruhsal ve fiziksel sağlığını, sosyal gelişimini ve beslenme düzenini yeniden inşa etmeli.

 

Independent Türkçe, UNICEF, Indian Express

Derleyen: Uğurcan Yıldız

DAHA FAZLA HABER OKU