CIA: Havana sendromu yabancı ülke saldırısından kaynaklanmıyor

"Usame bin Ladin'i bulmamız 10 yıl sürdü. Sabırlı olunmasını ve araştırmaların devam etmesi isterim"

CIA yetkilileri, adını Küba'nın başkenti Havana'dan alan sendromla ilgili mevcut araştırmanın bir ara çalışma olduğunu, tüm vakalarla ilgili henüz kesin ve nihai sonuçlara ulaşılmadığını söyledi (AFP)

ABD'nin istihbarat kuruluşlarından CIA, Amerikalı diplomat ve istihbarat görevlilerinin mustarip olduğu "Havana Sendromu"nun yabancı devletlerin saldırısından kaynaklanmadığını açıkladı.

CIA yetkilileri, ABD'ye bildirilen 1000 vakanın çoğunun çevresel koşullardan, tanı konmamış rahatsızlıklardan ve stresten kaynaklandığını, yabancı bir devlet tarafından küresel çapta yürütülen bir saldırının sonucu olmadığını söyledi.  

Öte yandan yetkililer, yaklaşık iki düzine vakayla ilgili çalışmaların sürdüğünü, bu kişilerde rahatsızlığa neden olan unsurların henüz tespit edilemediğini belirtti. Dolayısıyla bu vakalarda yabancı devletlerin ABD görevlilerini hedef alan saldırılar düzenlemiş olma ihtimali henüz tamamen ortadan kalkmadı.

"Havana Sendromu", ilk olarak 2016'da Küba'daki ABD'li ve Kanadalı diplomatların yoğun baş ağrısı, mide bulantısı ve çınlama gibi şikayetleriyle gündeme gelmişti. Bu tarihten sonra Avustralya, Çin, Kolombiya, Almanya ve Rusya'da görev yapan istihbarat yetkilileri ve diplomatlar da benzer semptomlar yaşadıklarını bildirmişti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Bazı yetkililer ABD'li diplomat ve istihbarat görevlilerinin Rusya ve Çin gibi ülkelerin "enerji saldırısına" uğradığını, bu yüzden söz konusu semptomları yaşadığını iddia etmişti. Fakat şimdiye kadar bu iddiaları destekleyebilecek hiçbir kanıt bulunamadı.

CIA Direktörü William J. Burns, ABD'nin önde gelen gazetelerinden New York Times'a açıklamasında "Ara dönem çalışmasında bazı önemli bulgulara eriştik fakat henüz çalışmayı tamamlamadık. Vakaları araştırma görevimize devam edeceğiz ve ihtiyaç duyanlara dünya standartlarında bakım sunulmasını sağlayacağız" dedi.

CIA yetkilileri, FBI ve Pentagon'un da araştırmalarını sürdürdüğünü, bu çalışmalarda özellikle 2016'da Küba'nın başkenti Havana'da görülen ve geçen yıl Avusturya'nın başkenti Viyana'da bildirilen vakalara odaklanıldığını, yabancı devletlerin herhangi bir rolü olup olmadığının araştırıldığını belirtti.

2017'de Rusya'nın başkenti Moskova'ya ziyaretinde "Havana Sendromu"ndan mustarip olduğuna dair şikayette bulunan eski CIA çalışanı Marc Polymeropoulos, Burns ve ekibinin çalışmalarını takdir ettiğini ve henüz açıklanamayan vakaların araştırılmasının hayati önem taşıdığın söyledi.

Polymeropoulos, "Usame bin Ladin'i bulmamız 10 yıl sürdü. Sabırlı olunmasını ve ABD Savunma Bakanlığı'yla istihbarat topluluklarının soruşturmalarına devam etmesini isterim" dedi.



Independent Türkçe, France 24, New York Times

Derleyen: Yasin Sofuoğlu

DAHA FAZLA HABER OKU