El Chapo'nun oğlunu arayan ABD, yeni bir fotoğraf yayımladı

ABD Dışişleri Bakanlığı, kartelleri "küresel halk sağlığına, emniyete ve ABD ulusal güvenliğine" tehdit olarak niteliyor

ABD'deki bir hapishanede tutulan El Chapo, 17 Temmuz 2019'da "ömür boyu" hapse mahkum edilmişti (Reuters)

ABD Dışişleri Bakanlığı, Meksikalı eski uyuşturucu baronu "El Chapo" Guzmán'nın oğlu "El Chapito"nun yeni bir görüntüsünü yayımlayarak tutuklanması çağrısını tekrarladı.

Borderlandbeat.com'a göre bakanlık, daha önce paylaşılan bir fotoğrafın aslında El Chapo'nun diğer oğlu César Guzmán Salazar'a ait olduğuna dair haberlerin ardından geçen ay yeni fotoğrafı bir güncelleme olarak yayımlandı.

İlk fotoğrafta görülen oğlu uyuşturucu ticaretine karışmamıştı. Ancak ABD'li yetkililer geçen ay yapılan basın açıklamasında Joaquín Guzmán-López'in bu suçtan arandığını belirtmişti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Dışişleri Bakanlığı Uluslararası Narkotik Bürosu, Guzmán-López'in fotoğrafının güncellendiğini salı günü The Independent'a teyit etti.

35 yaşındaki Guzmán-López; Sinaloa Karteli ve Guzmán-López Ulusaşırı Suç Örgütü'nün en üst düzey liderleri arasında yer alıyor. Guzmán-López'in babası El Chapo hapiste. Eskiden bu karteli o yönetiyordu.

ABD Dışişleri Bakanlığı açıklamasında, "Guzmán-López kardeşler narkotik kaçakçılığı kariyerlerine ilk olarak, ölen kardeşleri Edgar Guzmán-López'in ilişkilerini miras alarak başladı" ifadeleri yer aldı.

Edgar'ın ölümününün ardından Joaquín ve Ovidio (Guzmán-López), narkotik gelirlerinin büyük kısmını devraldı ve büyük miktarda nakit parayı Meksika'da marihuana ve Kolombiya'da kokain satın almak için yatırmaya başladı.

DailyMail.com'a göre ABD makamları halihazırda El Chapo'nun 4 oğlu Iván Archivaldo Guzmán Salazar, Jesús Alfredo Guzmán Salazar, Joaquín ve Ovidio'ya soruşturma veya dava açmış durumda.

ABD Dışişleri Bakanlığı, "Ayrıca Arjantin'den büyük miktarlarda efedrin satın almaya başladılar ve metamfetamin üretimini denemeye başladıklarında ürünün Meksika'ya kaçakçılığını da ayarladılar" diye ekledi.

Meksika'nın Sinaloa eyaletinden ABD'ye ayda 1350 ila 2300 kilogram civarında metamfetamin kaçakçılığı yapıldığı tahmin ediliyor.

el çapo.jpg

ABD Dışişleri Bakanı Anthony Blinken geçen ay yapığı açıklamada, El Chapito'nun tutuklanması için verilecek 5 milyon dolarlık ödülün "uluslararası suç faaliyetlerini küresel düzeyde engelleme ve caydırma çabalarını artıracağını" umduğunu söylemişti.

Bakan, "Ulusaşırı suç örgütleri diğer yasadışı faaliyetlerin yanı sıra uyuşturucu ve silah kaçakçılığına, insan kaçakçılığına, göçmen kaçakçılığına, siber suça ve kara para aklamaya giriştiklerinde ortak ülkelerin istikrar ve güvenliğini baltalayan yolsuzluğu kolaylaştırırken küresel halk sağlığını, emniyeti ve ABD ulusal güvenliğini de tehdit ediyor" diye eklemişti.

The Independent, yorum için söz konusu internet sitesini yöneten Uluslararası Narkotik Bürosu'yla irtibata geçti.



* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/world

Independent Türkçe için çeviren: Kerim Çelik

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU