Endonezya'da zina: Kadına 100, erkeğe 15 kırbaç vuruldu

Müfettişler, adama zina yaptığını itiraf etmediği için daha ağır bir ceza verilmediğini söyledi

Endonezya'nın muhafazakar Doğu Açe bölgesinde bir kadın zina yaptığı gerekçesiyle 100 defa kırbaçlandı (AFP)

Endonezyalı bir kadın, evlilikdışı ilişki yaşadığını itiraf ettikten sonra zina yaptığı gerekçesiyle 100 kırbaç cezasına çarptırılırken, erkek partneriyse 15 kırbaç cezası aldı.

Olay perşembe günü Endonezya'nın muhafazakar Açe eyaletinde yaşandı. Ceza, kamçılama gibi kamu cezalarının yaygın uygulandığı İslami Şeriat hukuk sistemine göre verildi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Perşembe günü meydan dayağına tanıklık etmek için toplanan birçok kişi, kırbaçlamayı gördü ve olayın görüntülerini kaydetti. Haber ajansı AFP'nin bildirdiğine göre acıya dayanamadığı için kadının kırbaçlanmasına kısa süreliğine ara verilmek zorunda kalındı.

Doğu Açe Savcılığı genel soruşturma bölümü başkanı Ivan Najjar Alavi, AFP'ye açıklamasında, müfettişlere evliliği dışında seks yaptığını itiraf ettiği için mahkemenin evli kadına daha ağır ceza verdiğini söyledi.

Öte yandan müfettişler, Doğu Açe'nin balıkçılık dairesinin başkanı olan adamın böyle bir itirafta bulunmadığını söyledi ve bu yüzden yargıçlar onu mahkum edemedi. Edinilen bilgilere göre adam da evliymiş.

AFP, Alavi'nin halka açık kırbaçlamanın ardından, "Duruşma sırasında adam hiçbir şeyi kabul etmedi, tüm suçlamaları reddetti. Bu nedenle [yargıçlar] suçlu olup olmadığını kanıtlayamıyor" dediğini aktardı.
 


Yargıçlar, bunun yerine evli adamı, "karısı dışında bir kadın partnere ilgi göstermekten" suçlu buldu. İkili, 2018'de yerel halk tarafından bir palmiye yağı plantasyonunda birlikteyken görülmüştü.

Adam 30 kırbaç cezasına çarptırıldı. Ancak eyaletin Şeriat mahkemesine itirazda bulundu ve mahkeme cezasını 15 kırbaca indirdi.

The Associated Press, reşit olmayan biriyle seks yapmaktan hüküm giyen başka bir adamın da aynı gün 100 kez kırbaçlandığını bildirdi.

Bu kişi aynı suçtan 75 ay hapis cezasına da çarptırıldı.

Birkaç insan hakları grubu, halka açık kırbaçlamaya karşı seslerini yükseltmişti.

Uluslararası Af Örgütü, kırbaçlamanın "acımasız ve insanlık dışı" bir uygulama olduğunu açıklamış ve geçen yıl bir ceza biçimi olarak kırbaçlamanın ülkede derhal yasaklanmasını talep etmişti.



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/asia

Independent Türkçe için çeviren: Onur Bayrakçeken

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU