İran'da kaju fıstığı çalan kişiye 10 yıl hapis ve 40 kırbaç cezası verildi

Cezanın orantılı olup olmadığının incelenmesi için özel bir komisyon kuruldu

Cezanın orantısallığını incelemek için oluşturulan komisyonun, ileride hapis ve kırbaç cezası kararına yönelik hafifletici bir etkisi olup olmayacağı henüz belli değil (Unsplash)

İran'da bir kişi kaju fıstığı çaldığı gerekçesiyle 10 ay hapis ve 40 kırbaç cezasına çarptırıldı.

Fars Haber Ajansı'nın pazartesi günkü haberine göre kimliği açıklanmayan 45 yaşındaki bir kişi, üç paket kaju fıstığı çaldığı gerekçesiyle mahkeme karşısına çıktı.

Üç çocuk babası zanlının yaşadığı ya da davanın görüldüğü yere dair bilgi paylaşılmazken, İran yargı sisteminin resmi haber ajansı Mizan Online'da suçlunun 2019'da da hırsızlık nedeniyle 1 yıl hapis cezası aldığı fakat çaldıklarını geri verince cezanın askıya alındığı belirtildi.

Ayrıca söz konusu cezanın orantılı olup olmadığının incelenmesi için Kum şehrinde özel bir komisyon kurulduğu da bildirildi. Kurulun, "cezayı hafifletmek için tüm yasal yolları devreye sokacağı" ifade edildi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Ancak Fars'taki haberde temyize gidilmediği ve kararın değişmeyeceği bilgisine yer verildi. Durumun şaşırtıcı olduğu belirtilirken, "işlenen suçla verilen ceza arasındaki orantısızlığa" dikkat çekildi.

Karar sosyal medyada da tepki topladı. Bir kullanıcı kaju fıstığı hırsızına verilen cezayı Fransız yazar Victor Hugo'nun ünlü eseri Sefiller'de yaşanan olaylara benzetti.

Romanın baş karakteri Jean Valjean, ekonomik bunalım döneminde kız kardeşinin çocuklarına yemek götürebilmek için ekmek çaldığı gerekçesiyle hapis cezasına çarptırılıyordu.

İran'da ABD'nin başını çektiği uluslararası yaptırımlar, yolsuzluk, kötü yönetim ve Kovid-19 nedeniyle ciddi bir ekonomik kriz yaşanıyor. Bu nedenle son bir yılda günlük tüketim ürünlerinin fiyatı yaklaşık yüzde 60 oranında arttı. 



Independent Türkçe, Times of Israel, Teller Report

Derleyen: Yasin Sofuoğlu

DAHA FAZLA HABER OKU