"Komünizmi ez" paylaşımları Güney Kore'de viral oldu

Muhafazakarlar geçmişi Kore Savaşı'na uzanan, tartışmalı antikomünist ifadeyi paylaştı

Devlet başkanı adayı Yoon Seok-Youl, 5 Ocak 2021'de Güney Kore'nin Seul kentinde destekçileriyle kutlama yapmıştı (Reuters)

Güney Kore'de bir perakende patronunun Instagram'da paylaştığı komünizm karşıtı slogan, devlet başkanı adayı Yoon Seok-youl ve diğer muhafazakar politikacıların aynı ifadeyi paylaşmasının veya tartışmaya katılmasının ardından sosyal medyada hızla yayıldı.

Perakende devi Shinsegae'nin yöneticisi Chung Yong-jin "komünistleri ezmek" veya "komünizmi yok etmek" anlamına gelen "myulgong" ifadesini kullanarak Instagram'da bir dizi gönderi paylaştı. South China Morning Post'un haberine göre sosyal medya platformu önce kaldırdığı gönderileri, şiddete teşvik eden kelimeler içerdikleri için otomatik olarak kaldırıldıklarını belirterek, geri koydu.

Güney Kore'nin siyasi elitleri arasında kargaşaya neden olan paylaşımlar, ülkenin yönetimin hem ABD'yle hem de Çin'le bağlarını korumasına olanak tanıyan "stratejik belirsizlik" politikasından vazgeçmesi gerekip gerekmediği hususundaki derin bölünmelere ışık tuttu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

"Myulgong" kelimesi ABD'nin güneyi desteklediği, Sovyetler Birliği'yle Çin'inse kuzeyin yanında yer aldığı, 1953'te sona eren üç yıllık Kore savaşının hemen ardından Güney Kore'de kamusal söyleme hakim olan bir slogandı.

Savaş nihayetinde ABD'yle Kuzey Kore'nin bir ateşkes anlaşması imzalamasıyla sona erse de resmi bir barış bildirisi hiç yapılmamıştı. Liberal Devlet Başkanı Moon Jae-in mayısta görev süresi sona ermeden önce barış bildirisini sonuçlandırmaya çalışıyordu.

2019'da Moon tarafından atanmasının ardından marta kadar başsavcı olarak görev yapan Yoon, 9 Mart 2022'de yapılacak devlet başkanlığı seçimlerinde Halk Gücü Partisi'ni (PPP) temsil etmek üzere bir parti kongresinde seçildi.

Yoon, Devlet Başkanı seçilmesi halinde ülkesinin iki büyük güç arasındaki temkinli yürüyüşüne son vereceğini ve dış politikalarını ABD'yle aynı çizgiye çekeceğini söyledi. Bundan birkaç gün önce iktidardaki Demokratik Parti'nin adayı Lee Jae-myung, Çin'in Güney Kore için önemli bir partner olmaya devam ettiğini söylemiş ve Kuzey Kore'nin nükleer silahlardan arındırılmasındaki rolünün "görmezden gelinemeyeceğini" vurgulamıştı.

Yoon, bir Shinsegae mağazasında alışveriş yaparken çekilmiş bir fotoğrafını cumartesi günü Instagram'da paylaşarak antikomünist slogan etrafında dönen tartışmayı yoğunlaştırdı. Yoon fotoğrafı bir dizi gıda maddesi hashtag'iyle birlikte paylaştı. Demokrat rakipleri, bunu "Devlet Başkanı Moon'u mahvetme ve komünistleri yok etme" çağrısı olarak yorumladı.

SCMP'ye göre, PPP'nin eski başkanı Na Kyung-won da market alışverişi yaparken çekilmiş fotoğraflarını şöyle bir yorumla paylaştı:

İnsanların 'Komünistlerden nefret ediyorum' demesi sadece komünist ülkelerde sorun olur.

Demokrat rakiplere göre sosyal medya kampanyası, muhafazakarların Yoon'u seçim sandığında desteklemek için çağdışı sloganları araçsallaştırma taktiğinin altını çizdi.

Güney Kore'de muhafazakarlar, 2017'de eski devlet başkanı Park Geun-hye'nin görevden alınması ve bunu takiben muhafazakar kampın kaotik şekilde dağılmasıyla dört bir yana saçıldıktan sonra yeniden toplanmaya ve örgütlenmeye çalışıyor. Bu sefer kamuoyunun Devlet Başkanı Moon'un siyasi başarısızlıklarından ve o, bu görevi sürdürürken ortaya çıkan bir dizi skandaldan hoşnutsuz olmasına güveniyorlar.



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/asia/east-asia

Independent Türkçe için çeviren: İrem Oral

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU