Afganistan'da Taliban savaştan kalanlarla şov yapıyor

AFP, bu duvarda yazılan rütbelerin düşük olduğunu ve savaşta öldürülen Amerikalıların veri bankalarında bu adların yer almadığını öne sürdü

Taliban yeni yerleştirilen duvarla propagandanın kapsamını genişletti (AFP)

Afganistan'ın Gazne vilayetinde yeni bir tarihi sergi, Taliban savaşçılarının katılımıyla açıldı. Eskiden ABD'ye ait olan bir askeri üste patlamalara karşı inşa edilmiş koruyucu duvar, artık sökülerek getirildiği Valilik yakınlarında sergileniyor. Duvarın üstünde ABD tarihinin en uzun savaşında yer Amerikan askerlerinin ve birliklerinin adı var. 

Tarih boyunca pek çok asker gibi ele geçirdikleri bölgelerde adlarını duvarlara yazmışlardı ama şimdi yalnızca isimleri burada. Bu yazılar artık Taliban'ın, 20 yılı aşkın süren savaşta ABD öncülüğündeki güçlere yenilmemesinin nişanesi durumunda.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Gazne'deki kültür işlerinden sorumlu Molla Habibullah Mücahid, "Amerikalıları yendiğimizi Afganlara, dünyaya ve gelecek nesillere anlatmak için bunu sergilemeliyiz. Kendilerine dünyanın en büyük gücü diyorlardı..." diyor. 

Mücahid, bu duvardaki isimlerden 20'sinin Taliban'ın "öldürdüğü önemli komutanlar ve generaller" olduğunu da söylüyor.  

Ancak AFP, bu duvarda yazılan rütbelerin düşük olduğunu ve savaşta öldürülen Amerikalıların veri bankalarında bu adların yer almadığını bildiriyor.

Taliban
Ölümün simgesi olan tanklar bazı bölgelerdeki çocuklar için oyuncak vazifesi görüyor (AFP)


Taliban güçleri önce Kabil'in 150 kilometre güneyindeki Gazne'yi, üç gün sonra, 15 Ağustos'ta da başkenti ele geçirmişti. 

Yaklaşık 200 bin kişinin yaşadığı Gazne'nin dışındaki yollarda Taliban zaferine dair bir başka gayrıresmi sergi daha var. ABD'nin hurda haline gelmiş zırhlı araçları, Sovyetler Birliği işgalinden kalan benzer araçlarla birlikte çocukların oyun sahası olmuş durumda. 

19. yüzyılda İngilizleri, 1980'lerde Sovyetleri, 2000'lerdeyse Amerikalıları püskürten Afganlar, bununla gurur duyuyor. 

18 yaşındaki Taliban savaşçısı Üzeyir, "Bunu gördüğümüz zaman başarımızdan dolayı gurur duyuyoruz. Burada doğan Afganların güçlü bir ülke olan Amerika'yı yenebileceğini gösterdik" diyor.

Binlerce yıllık tarihe sahip bölge, şimdi Taliban'ın tarih yazımına tanıklık ediyor. ABD destekli hükümetten kalan cephane ve silahlar, yeni kurulan orduyu güçlendirdi. 100 bin kişilik ordunun tamamlanmak üzere olduğu ilanı da askeri bir zafer gibi görülüyor. 

Diğer yandan ekonomik olarak atılması gereken çok adım var. Zira BM'nin tahminlerine göre ülkenin yarısı ciddi ölçüde açlık çekiyor.
 

Independent Türkçe, AFP, Sputnik

DAHA FAZLA HABER OKU