Barlas: Karmaşık ekonomi

“Türkiye, enflasyonun hızla arttığı dönemden nasibini aldı. Bu ilk defa Türkiye'nin başına gelen bir olay da değil. Birinci Dünya Savaşı sonrası Almanya yüksek enflasyonda rekorlar kırardı”

Fotoğraf: YouTube

Sabah gazetesinin başyazarı Mehmet Barlas, Türkiye’deki enflasyon ile Almanya’nın 1. Dünya Savaşı önceki durumunu kıyasladı.

Barlas, bugünkü köşe yazısında Türkiye’de yıllık enflasyonun yıllık olarak yüzde 36’ya çıkmasıyla ilgili yazdı. Barlas, ülkeyi 1918 yılında sona eren savaş sonrası Almanya ile kıyasladı:

Dünyada birçok gelişmiş ülke, enflasyonun hızla arttığı bir döneme girdi. Tabii Türkiye de bu gelişmeden nasibini aldı. Bu ilk defa Türkiye'nin başına gelen bir olay da değil.
Birinci Dünya Savaşı sonrası Almanya yüksek enflasyonda rekorlar kırardı. Hatta bir kadın, pazarda alışveriş etmek için sepetine para doldurmuş, pazara gidip sepeti yere koymuş. Sebze ve meyveleri incelerken birisi gelip sepeti kaparak tersyüz devirmiş, paraları boşaltıp sepetle kaçmış. Yani sepet bile paradan kıymetliymiş.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Avrupa’nın bu tarz hikayelerle dolu olduğunu öne süren Barlas, şöyle devam etti:

Enflasyona karşı mücadeleyi en başarılı şekilde tamamlayan ülke yine Almanya olmuştur. Ama bunların kaderlerinde dünya savaşları da olduğu için bazen enflasyon bile hafif gelir. Bizdeki enflasyonun yıllık oranının % 36 olduğu anlaşıldı. Buna göre emeklilere yapılacak zam da enflasyonun bu zararını giderici oranda olmalı. İstediğiniz önlemi alın, istediğiniz kadar vatandaşı enflasyon karşısında ezdirmemeye çalışın, enflasyonun tüm dünyada arttığı bir ortamda halkı memnun etmeniz çok zor.

Barlas, 2022 yılının Türkiye için zor olacağını da söyledi.

 

Sabah, Independent Türkçe
 

DAHA FAZLA HABER OKU