Muhaliflere yanlışlıkla yüzbinlerce dolar yollayan Taliban parasını geri alamıyor

Ödemeyi alan Tacikistan'daki Afgan Büyükelçiliği: "Taliban, terör örgütüdür paranın geri gönderilmesi söz konusu değil"

Taliban, ABD'nin askerlerini çekmesiyle 15 Ağustos'ta başkent Kabil'e girerek Afganistan'ın yönetimini ele geçirmişti (Reuters)

Taliban, Tacikistan'da muhalefetin elindeki Afganistan Büyükelçiliği'ne yanlışlıkla para gönderdi.

Tacikistan'ın başkenti Duşanbe merkezli haber sitesi Avesta'ya göre Taliban, eylülde büyükelçiliğin hesabına yanlışlıkla yaklaşık 800 bin dolar (yaklaşık 9,5 milyon TL) gönderdi.

Geçen hafta yayımlanan haberde Taliban'ın parayı geri almak için kasımda büyükelçilik yetkilileriyle iletişime geçtiği fakat ağustosta devrilen Eşref Gani hükümetine bağlılığını bildiren büyükelçiliğin bunu reddettiği belirtildi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Söz konusu paranın Gani hükümeti tarafından Tacikistan'daki sığınmacı çocuklarına okul yaptırılması için ayrıldığı fakat Taliban'ın ülkenin yönetimini ele geçirmesiyle paranın gönderilemediği ifade edildi.

ABD merkezli haber sitesi Eurasianet'in haberine göre kimliğini paylaşmayan bir büyükelçilik çalışanı, Taliban'ın eylülde yanlışlıkla para gönderdiğini doğruladı fakat söz konusu miktarın 400 bin dolar (yaklaşık 4,6 milyon TL) civarında olduğunu söyledi.

Büyükelçilik görevlisi, "Okul inşa etmedik ama aylardır öğretmenlerin ve büyükelçilik çalışanlarının maaşları bu parayla ödeniyor. Tüm para büyükelçiliğin ve Afganistan vatandaşlarının ihtiyaçlarının karşılanması için harcanıyor" dedi.

Görevli, Tacikistan hükümetinin Taliban'ı terör örgütü olarak gördüğünü belirterek paranın resmi olarak geri gönderilmesinin imkansız olduğunu savundu.

Afganistan'ın Tacikistan Büyükelçisi Muhammed Zahir Ağbar, Taliban yönetimini tanımadıklarını ve Taliban karşıtı Afganistan Ulusal Direniş Cephesi'ne destek verdiklerini açıklamıştı.



Independent Türkçe, Eurasianet, Wionews

Derleyen: Yasin Sofuoğlu

DAHA FAZLA HABER OKU