Çiğdem Toker: Insider meselesi

"Düzenlemeyi önceden öğrenenler gece 18 TL'den 1 milyar dolar sattı. Ertesi sabah da gerilemiş kur üzerinden döviz aldı"

Görsel: navexglobal.com

Sözcü gazetesi yazarı Çiğdem Toker, iktidarın açıkladığı kur korumalı TL vadeli mevduat hakkında bir köşe yazısı kaleme aldı.

Toker, yazısının “Insider meselesi” başlıklı kısmında bu yeni sistemin açıklanmadan önce, doların Türk Lirası karşısında rekor kırdığı sırada piyasada bir hareketlilik olduğunu söyledi. Toker’in köşesinde yer alan iddiaya göre düzenlemeyi önceden öğrenen kişiler, gece 18 TL üzerinden 1 milyar dolar sattı ve sabah kur düşünce tekrar döviz aldı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Toker’in ifadeleri şöyle:

Meselenin can alıcı diğer yönünü yine son zamanlarda farklı vesilelerle hissettiğimiz “insider trading” oluşturuyor. İçeriden öğrenenlerin ticareti olarak tercüme edilen “insider trading”, önem taşıyan finansal bilgileri önceden öğrenerek bunu kendi çıkarı için kullanmak anlamına geliyor. Peki, Erdoğan'ın açıkladığı bu operasyonu önceden kimsenin bilmediği iddia edilebilir mi? İddia o ki, “Kur Korumalı TL Vadeli Mevduat” gibi gayet masum (!) bir isim takılmış bu düzenlemeyi önceden öğrenenler gece 18 TL'den 1 milyar dolar sattı. Ertesi sabah da gerilemiş kur üzerinden döviz aldı.

Toker, yazısının devamında şu ifadeleri kullandı:

Olan biten, emeğiyle geçinen milyonların sırtından, sermaye kesimine servet transferidir. Bu tabloya para basmaların yol açacağı enflasyon dahil değil. Dahası bu operasyon, kamu kaynaklarını, bütçe düzenlemesini doğrudan ilgilendirdiği halde, dayandığı kural, hukuksal zemin de henüz toplumla paylaşılmadı. Temel yaşam kaynaklarından biri olan gıdada büyük bir daralma yaşanacağı uyarısı var. Çiftçi vatandaşına gübre desteği vermekten kaçınan bir iktidar, kamu bankalarını da kullanarak vatandaşın sırtından zengini daha da zenginleştirecek servet transferi için kolları sıvamış bulunuyor. Çok pahalı bir seçime gidiyoruz.

 

Sözcü, Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU