Nebati ile banka genel müdürlerinin buluşmasında neler konuşuldu?

Toplantıda Nebati’nin “faiz artırımının tartışmaya kapalı olduğu” yönünde konuştuğu ifade edildi

Fotoğraf: AA

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, önceki gün banka genel müdürleriyle bir araya geldi.

Bloomberg HT’nin aktardığına göre, Bakan Nebati'nin toplantıya başlanırken "Faiz artırımının tartışmaya kapalı olduğu" yönünde vurgu yaptığı, bunun dışındaki sürecin yönetimi için tüm önerileri dinlemeye hazır olduğunu söylediği belirtildi.

Banka genel müdürlerinin mevcut durumdan duydukları kaygıyı dile getirdiği, sistemin zorlanabileceği alanlar konusunda uyarılarda bulunduğu belirtildi.

“Süreç geçici”

Bakan Nureddin Nebati'nin konuya ilişkin tüm yorumları dinlediği ve bu sürecin geçici olduğu konusunda görüş beyan ettiği söyleniyor.

Katılım bankalarının önerisi: Enflasyon kadar faiz

Toplantıda katılım bankası yöneticilerinin de enflasyon kadar faiz verilmesi konusunda görüş beyan ettikleri öğrenildi.

“Ne yaptığımızı biliyoruz”

Nebati’nin "Ne yaptığımızı biliyoruz. Bu konuda yeterince deneyim ve tecrübemiz var. Ekonominin sorunları 2010 yılından itibaren uygulanan yüksek faiz, düşük kur sisteminden kaynaklanıyor. Çok daha güçlü bir ekonomiyi bu sistem içinde kurgulayacağız" dediği ifade ediliyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

"Serbest piyasadan taviz yok"

Serbest piyasa prensiplerinden asla taviz verilmeyeceğini belirten Bakan Nebati'nin, "Bu yönde vatandaşlarımızda tereddüt uyandıranların suç işlediğinin altını kalın şekilde çizmek isterim. Bu konuda kaleme alınan köşe yazılarının gerçeklikle en ufak bir şekilde bağı, yakından uzaktan ilgisi yok" dediği vurgulandı.

“Kayıt dışı bile söylenmez”

Nebati ile ilgili bir kulis de Gazete Duvar’da yayımlandı. Bu haberde Nebati’nin geçen günlerde Habertürk’ten Sevilay Yılman’a verdiği söyleşideki “Bitersek hep beraber biteceğiz. Kazanırsak hep beraber. Sen maaş alıyorsun. En fazla neyini kaybedersin? Enflasyonun altında ezilirsin. Ama ben bütün varlığımı kaybederim bu iş düzelmezse eğer” şeklindeki sözlerine AK Parti içerisinden tepki geldiği ifade edildi.

Kulis haberinde özetle şu ifadeler kullanıldı:

Muhalefetin büyük tepki gösterdiği bu sözler AK Parti’de de rahatsızlık yarattı. Böyle konuşmanın siyaseten kabul edilemeyeceğini, kamuoyuna mesaj verirken çok ciddi ve dikkatli olunması gerektiğini belirten bir yetkili, “Bu sözler off the record bile söylenmez” dedi. AK Parti’de bakanın döviz kurundaki yükselişte dış müdahale etkisi olmadığı yönündeki sözlerine de itiraz vardı.

 

Bloomberg HT, Gazete Duvar, Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU