Kurtulmuş "ekonomik OHAL" iddialarına yanıt verdi: Konuşulması bile yanlıştır

Hükümetin "ekonomik OHAL" ilan edebileceği iddialarına ilişkin konuşan Kurtulmuş, "Saçma sapan bir iddiadır. Düşünülemez. Türkiye ekonomik sistemini serbest pazar ekonomisi şartları içerisinde gündeme almış bir ülkedir" ifadelerini kullandı

Fotoğraf: AA

AK Parti Genel Başkanvekili Numan Kurtulmuş, CNN Türk'te katıldığı programda gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Asgari ücret konusuna değinen Kurtulmuş, her kesimi tatmin edecek hakkaniyetli bir ücretin belirleneceğini ifade etti.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun asgari ücretin dolar bazından hesaplanması önerisiyle ilgili ise Kurtulmuş, "Benim de gönlümde dolar bazında asgari ücret verilmesidir. Bu anlamda işçi sendikaları da orada olduğu için o talepleri de karşılayacak makul bir asgari ücret ortaya çıkacaktır. Döviz üzerinden güncelleme yapmak eldeki bütçe imkanları bakımından sağlıklı bir yol değildir" dedi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Ekonomik "OHAL" tartışması

Prof. Dr. İzzet Özgenç'in, ağır ekonomik bunalım sonucu olağanüstü hal (OHAL) ilan edilebileceğini söylemesi sonrası başlayan tartışmalara da değinen Kurtulmuş şunları kaydetti:

Saçma sapan bir iddiadır. Düşünülemez. Türkiye ekonomik sistemini serbest pazar ekonomisi şartları içerisinde gündeme almış bir ülkedir. Serbest pazarın koşullarından taviz verilmeden devam eder. Dövizdeki fiyatlama konusunda serbest pazar fiyatları hakimdir. Stokçuluktan istifade ederek haksız kazanç elde etmek isteyenlere karşı hükümet her türlü tedbiri alır. OHAL’in konuşulması bile yanlıştır. Hükümet her türlü kontrolü yapmakta zorunludur. Tedbirini almak zorundadır. Ekonominin genel gidişatını korumak ve vatandaşı fiyat baskılarından korumak amaçtır.

"Üretim için verilen pararnın dövize yatırılması doğru değil"

Kurtulmuş, "Devletin kendisine vermiş olduğu Türk lirasını gidip dövize yatırmak ahlaksızlıktır" sözüne de açıklık getirdi.

Söz konusu ifadelerinin çarpıtıldığını savunan Kurtulmuş şunları söyledi:

Geçen hafta yaptığım konuşmada iki cümle çekilerek algı operasyonuna dair ders olarak okutulması lazım. Türkiye zor bir süreçten geçiyor esas gayemiz tezgahı dağıtmamaktır. Üreticilerin bir takım desteklere ihtiyacı var. KGF üzerinden krediler veriliyor. Sıfır faizli destekler veriliyor. Niçin veriliyor piyasadaki dolarizasyon aşağı indirilmek için yapılıyor. Doların serbest piyasa koşullarında dalgalanmasını hedefliyoruz. Üretim için verilen paraların bir şekilde dövize yatırılmasının doğru olmadığını işaret ettim. Bunlar kimdir hepsinin takip edilmesi lazımdır. İlgili kurumların vazifesi bunları takip etmektir. Bunun üzerinden de algı operasyonu yapılmaya çalışıldı. Bu anlamda da bu algı tersine dönmüş oldu. Az bile söylemiş diyen medyanın içerisinden arkadaşlar da oldu.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU