Sözcü yazarı: Elektrik faturasına gizlenmiş yeni sömürgecilik

"Elektrik faturaları içine gizlenmiş Hizmet Bedeli artışını üst düzey bürokratlar belirliyorlar. Bir gün sonra; gelir aktardığı şirkete yüksek maaşla transfer oluyorlar"

Fotoğraf: AA

Sözcü yazarı Necati Doğru, elektrik faturalarındaki hizmet bedelinin fahiş bir şekilde zam gördüğünü söyledi. Doğru, hizmet bedelindeki artışa karar veren bürokratların, yüksek maaşlarla elektrik dağıtım şirketlerine transfer olduğunu öne sürdü.

Doğru, İYİ Parti Grup Başkanvekili Erhan Usta’nın elektrik faturalarına dair açıklamasını bugünkü köşe yazısına taşıdı.

Doğru, Usta’nın açıklamasının “Elektrik faturalarında ‘hizmet bedeli’ diye alınan ve dağıtım şirketlerine aktarılan pay 15 TL idi. 64 TL'ye çıkarıldı. Bu gizli bir zam. Çünkü artış resmen ilan edilmedi. Vatandaş da faturanın neden yükseldiğini anlayamadı. ‘Hizmet Bedeli’ 2016 yılından 2020 yılına kadar her yıl ortalama 7 milyar TL olarak vatandaştan alındı, elektrik dağıtım şirketlerine aktarıldı” şeklinde olduğunu ifade etti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

“Bürokratlar yüksek maaşlarla dağıtım şirketlerine transfer oluyor”

Sözcü yazarı, Usta’nın açıklamasını referans vererek yazısına şöyle devam etti:

Hizmet Bedeli, 2021 yılında yüzde 217 zam gördü. Önce 22 milyar 260 milyon TL'ye çıkarıldı. Sonra dövizdeki artış gerekçe gösterilerek, 30 milyar TL'ye çıkarıldı. Bu da vatandaşa fatura başına ödenen yükü artırdı. Geliyoruz gizlenene. Soygunun seyrine… Erhan Usta açıklıyor: Elektrik faturaları içine gizlenmiş Hizmet Bedeli artışını üst düzey bürokratlar belirliyorlar. Onlar olur veriyorlar. Ve sonra… Hizmet Bedeli'ni yüzde 217 artışla yükselterek gelirlerini artırdıkları elektrik dağıtım şirketlerine yüksek maaşlarla transfer oluyorlar. Bir gün önce; “Hizmet Bedeli” artıyor ve vatandaştan özel elektrik dağıtım şirketine gelir aktarıyor. Bir gün sonra; gelir aktardığı şirkete yüksek maaşla transfer oluyor.

Usta’ya bu isimleri açıklaması konusunda çağrı yapan Doğru, şunları söyledi:

Kim bunlar. İsimleri nelerdir? Kaç kişiler. Onları yüksek maaşlarla transfer eden özel dağıtım şirketleri hangileridir? Bu özel dağıtım şirketlerinin iktidarla, bakanlıkla, iktidar partisi ile bağlantıları nedir? Erhan Usta! Onları da açıkla… Bildiğim kadarıyla bir yasa vardı. Bu yasaya göre bir yüksek mevki sahibi bürokrat eğer devletten istifa edip ayrılırsa aynı iş kolundaki çalışan özel şirkete 3 yıl içinde giremez, çalışamaz, yasaktır. Bu yasaya da vücut çalımı mı atılıyor? Yoksa rafa mı kaldırıldı yasa?

Açıkla Erhan Usta! Bilelim. Öğrenelim. Uyanalım. AKP iktidarı, “devletin elindeki elektrik dağıtım imtiyazını en ucuza yapacak olana değil en yüksek parayı veren özel şirketlere” devretti. Onlar da Türk bankaları üzerinden yabancılardan döviz kredisi aldılar. İktidar, elektrik dağıtım imtiyazını özelleştirme üzerinden dış döviz (Dolar-Euro) yarattı ve oturup çeşitli harcamalarla yedi, bitirdi. Özel şirketler de ödedikleri döviz cinsinden parayı halktan çıkartmak için “hizmet bedeli” diye gizli kalem icat ettiler. İktidar da göz yumdu. Şirketler batmasın diye fatura halka bindirildi. Açıkçası Osmanlı'nın battığı yıllardaki borçlanma modelinin aynısı uygulandı. Osmanlı da batış yıllarında dış borçla saraylar ve demir yolu hatları yaptırmıştı. Erhan Usta! Durma! Açıkla! Elektrik faturalarında yaşadığımızın adı “yeni sömürgecilik” değilse nedir?

 

Sözcü, Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU