İran’da evcil hayvanları yasaklayan yasa tasarısı tartışma yarattı

Söz konusu yasa tasarısında, insanların evcil hayvanlarla tek çatı altında yaşaması ‘yıkıcı bir toplumsal sorun’ olarak nitelendirildi

Fotoğraf: AP

İranlı hayvanseverler, aşırı muhafazakar milletvekillerinin bir ay önce onayladığı ve ‘zararlı’ yapıları nedeniyle evcil hayvanların evlerde beslenmesini yasaklayan yasa tasarısına öfkesini dile getirdi.

Hayvansever Mustafa, “Hayır, benim kedim tehlikeli değil” derken, Tahran’da evcil hayvan malzemeleri satan bir mağazanın sahibi bir başka genç, “Timsahlar tehlikeli olarak adlandırılabilir, ancak tavşanlar, köpekler ve kediler nasıl tehlikeli olabilir?” diye sordu.

Basında çıkan haberlere göre, 75 milletvekili yeni meclisin dörtte biri geçtiğimiz günlerde ‘Zararlı ve tehlikeli hayvanlara karşı sakinlerin haklarının desteklenmesi’ başlıklı yasa yasarısını onayladı.

Söz konusu yasa tasarısında, insanların evcil hayvanlarla tek çatı altında yaşaması ‘yıkıcı bir toplumsal sorun’ olarak nitelendirildi.

Önerilen yasanın en belirgin yasakları arasında yabani, egzotik, zararlı ve tehlikeli hayvanların yetiştirilmesi, satın alınması, satılması, taşınması, alınması ve evde tutulması yer alıyor.

Listede maymunların yanı sıra timsahlar, kaplumbağalar, yılanlar, kertenkeleler, kediler, fareler, tavşanlar, köpekler ve diğer hayvanlar yer aldı.

Tasarıyı ihlal edenler, yaklaşık 98 dolar veya 87 euro olan aylık asgari çalışma ücretinin 10 ila 30 katına eşit bir para cezası ve hayvanın el konulması riskini alacak.

Ayrıca hayvanı taşımak için kullanılan araçlara da üç ay süreyle el konulacak.

Tasarı gazetelerde eleştirilere, sosyal medyada alaya ve Tahran sakinleri arasında öfkeye yol açtı.

Reformist Shargh gazetesi, “Bu projeler kesinlikle kaosa, yolsuzluğa ve bu yasaya toplu itaatsizliğe neden olacak çünkü hayvanlarla yaşamak artık kültürel bir fenomen” ifadeleri ile uyardı.

Tasarıyı imzalayanlardan Tahran Devrim Mahkemesi Başkanı Musa Gazanfer Abadi AFP’ye verdiği demeçte, “Projeyi genel olarak destekliyorum ancak bazı maddelere katılmıyorum. Bu sadece bir yasa tasarısı ve kabul edilip edilmeyeceği ayrı bir konu” dedi.

Tahranlı bir başka milletvekili olan çevreci Sumeyye Rifai ise, “Hayvanların insanlara sunduğu hizmetleri kimse inkar edemez, ancak bu alanda durumun düzenlenmesi gerek” diyerek, yasa tasarısının yalnızca ‘suçlulaştırmaya odaklanmasını’ eleştirdi.

Bir Pet Shop mağazasının sahibi Muhsin, bu yasa tasarısının binlerce kişiyi işinden edeceğine ilişkin endişesini dile getirdi.

Muhsin’in eşi ise köpeğinden asla ayrılmayacağını söyleyerek, “Milletvekilleri muhtemelen bugün genç çiftlerin evcil köpekleri olduğu için çocukları olmadığını varsayıyorlar, ama bu aptalca. Çocuk sahibi olmamızı engelleyen köpekler değil, ekonomik koşullardır. Bir zamanlar uydu televizyonunu yasakladılar, ancak insanlar onu kullanmaya devam etti, ancak korku ve endişeyle. İnsanlar aynı şekilde hayvanlarını da korumak için evde tutacaklar” dedi.

 

Şarku’l Avsat

DAHA FAZLA HABER OKU