Turhan Çömez: AKP'nin iktidarla Erdoğan'ın da cumhurbaşkanı olarak çıkması mümkün değil

"Buradan baktığımızda AKP iktidarı büyük itibar kaybetti ve güvenilirliğini yitirdi"

Çömez, Erdoğan'ın Özel Kalem Müdürü ve Danışmanı olarak görev yaptı ve 2002-2007 yılları arasında 22. Dönem Balıkesir Milletvekili olarak TBMM'de bulundu. (Fotoğraf: Sözcü)  

Ergenekon davasında aklanıp 12 yıl sonra Türkiye'ye dönen eski AK Parti Balıkesir milletvekili Turhan Çömez, iktidara yönelik eleştirilerini dile getirdi. Birleşik Krallık’ta uzun yıllar doktorluk yapan Çömez’e göre “normal şartlar altında” yapılacak bir seçimde sandıktan AK Parti ve Erdoğan’ın çıkması mümkün değil.

Sözcü gazetesinden Ruhat Mengi’ye konuşan Çömez, Türkiye’nin eskisi gibi itibarının olmadığını dile getirdi:

Türkiye'ye bakıldığında, ne yazık ki bunu içim acıyarak söylüyorum, demokrasinin büyük ölçüde zedelendiği, hukukun ayaklar altına alındığı bir ülke olarak algılanıyor Türkiye ve AKP iktidarının ilk zamanlarındaki itibarı kesinlikle yok. Benim çalıştığım hastane Birleşmiş Milletler gibi, çok sayıda değişik ülkeden gelen doktor arkadaşlar var, ilk yıllarda bütün doktorlar, çevremizdeki yabancılar saygınlıkla bahsediyordu Türkiye'den ve AKP iktidarından. Ancak şu anda sadece Sudan, Irak ve birkaç Afrika ülkesinden gelen doktor arkadaşlarım olumlu gözle bakıyor Türkiye'ye. Yani buradan baktığımızda AKP iktidarı büyük itibar kaybetti ve güvenilirliğini yitirdi.

“AK Parti’yi iktidara getiren heyecan, tersine döndü”

Seçimlerle ilgili Sayın Erdoğan'a bugünkü danışmanları neler söylüyor bilmiyorum ama AK Parti'nin 2002 yılında iktidara geldiği atmosferi çok yakından bilen biriyim, şu anda AKP'nin iktidara geldiği dönemdeki toplumsal heyecan bugün AKP'yi iktidardan göndermek için bir toplumsal heyecana dönüştü. Sayın Erdoğan bunun ne kadar farkında bilmiyorum ama normal şartlarda yaşanacak bir seçim atmosferinden AKP'nin iktidarla ve Sayın Erdoğan'ın da cumhurbaşkanı olarak çıkması mümkün değil.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

“Kaynağı belirsiz paradan yüklü miktarda giriş hesaplıyor”

“Türkiye bütün bu olayları hak etmiyor” diyen Çömez, şöyle devam etti:

Sanıyorum Erdoğan seçime kadar gerek varlık satışlarından, gerek sıcak para girişinden ve gerekse yurt dışında bulunan kaynağı belirsiz paradan yüklü miktarda bir giriş hesaplıyor ve bununla sağlanacak geçici bir refaha bel bağlıyor.

"Gül'ü aday yapabilir"

Erdoğan’ın 2023’te yapılması planlanan seçimde 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ü aday gösterebileceğini iddia eden Çömez, şu ifadeleri kullandı:

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın siyasi hamlelerinden biri; muhafazakar kimlikli siyasi partileri kendi tarafına çekmek ve muhalefeti birbirinden ayırmak. Millet İttifakı ile HDP'yi aynı safta göstermek ve PKK üzerinden ittifakı örselemek de yine bilindik planlarından bir başkası. Abdullah Gül'ün muhalefetin adayı olabileceğinden söz eden tartışmaları dikkatle izliyor. Eğer anketler kendisine ümit vermezse Abdullah Gül'ü iktidarın adayı yapıp kendisi de yeniden parlamenter sisteme geçerek başbakan olmayı planlayabilir. Bugün itibarı ile siyasi arenada hiçbir şey imkansız değil.

 

Sözcü, Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU