Barış Soydan: Türkiye TÜİK yüzünden milyar dolarlık davalarla karşı karşıya kalabilir

"Yunanistan rezil olmakla paçayı kurtarırken, Arjantin rezil olmanın üzerine bir de yüz milyonlarca dolarlık davalarla yüz yüze kaldı"

Fotoğraf: AA

Halk TV yazarı Barış Soydan, açıkladığı veriler konusunda kamuoyunda tartışma yaratan Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) dolayısıyla Ankara’nın milyar dolarlık davalarla karşı karşıya kalabileceğini yazdı. Soydan, Arjantin’in “verileri manipüle” ettiğini hatırlatarak yatırımcıların bu ülkeden 650 milyon euro tazminat talep ettiğini ve davaların hâlâ sürdüğünü söyledi ve Türkiye’ye karşı bir davanın milyar doları geçebileceğini ifade etti.

Soydan, bugünkü köşe yazısında resmi istatistiklerin çarpıtıldığı iddiasının Yunanistan ve Arjantin’de de gündeme geldiğini anımsattı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

“Yunanistan ve Arjantin çok ağır ekonomik krizler yaşadılar, çöküşün eşiğine geldiler” diye Soydan, şunları yazdı:

Krizden sonra yapılan incelemelerde ekonominin olduğundan çok daha iyi gösterilmesi amacıyla verilerin manipüle edildiği ortaya çıkarıldı. Bu işe özellikle Yunanistan ekonomisinin çöküşün eşiğinde olduğunu son ana kadar anlayamayan Avrupa Birliği, bilhassa da Almanya çok bozuldu. Ama onlar meseleyi kendi aralarında, Yunanistan’a çok ağır koşullar dayatarak kapattılar. (Avrupa Birliği ve IMF’nin baskısıyla Yunanistan’da emekli maaşlarında indirim yapıldı.)

Arjantin’de ise mesele kapanmadı. Arjantin’in ekonomik büyümeye endeksli borç enstrümanlarına yatırım yapan hedge fon’lar (Yüksek getiri peşinde yüksek riskli enstrümanlara yatırım yapan firmalar), uluslararası mahkemelerde dava açarak, ödeme, kupon tutarlarının manipüle edildiği gerekçesiyle 645 milyon Euro tazminat talep etti. Bu davalar halen Londra’da sürüyor.

“Yakında TÜİK’in verilerinin de uluslararası araştırmacılar tarafından incelemeye alındığını görmek şaşırtıcı olmaz” diyen Soydan, şunları söyledi:

Paradoksal biçimde iktidar değişikliği sonrasında TÜİK’le ilgili gerçeklerin açığa çıkarılacak olması, uluslararası incelemeleri hızlandıracaktır. Yunanistan rezil olmakla paçayı kurtarırken, Arjantin rezil olmanın üzerine bir de yüz milyonlarca dolarlık davalarla yüz yüze kaldı. Türkiye, Arjantin’den daha büyük bir ekonomi. Olası davaların büyüklüğü milyar doları hayli hayli geçer… Rezil olmakla kurtarır mıyız yoksa?

 

Halk TV, Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU