İngiliz Muhafazakar Parti vekili, kadın protestocuyu boğazından sıkarak dışarı attı

Tepki çeken görüntülerin ardından İngiliz vekil Mark Field'ın görevden uzaklaştırıldığı belirtildi

İngiltere’de iktidardaki Muhafazakar Parti vekili ve Asya-Pasifik’ten sorumlu devlet bakanı Mark Field, Londra’da düzenlenen ekonomi toplantısında Greenpeace üyesi kadın protestocuyu ensesinden ve boğazından tutarak dışarı attı.

Londra’da Maliye Bakanı Philip Hammond’ın yıllık Mansion House toplantısı sırasında yaşanan olay büyük tepki çekti. Field, olayın ardından görevinden uzaklaştırıldı.

 

 

Olayda Asya-Pasifik’ten sorumlu devlet bakanı Mark Field, sandalyesinden kalkarak toplantı salonuna giren kadın protestoculardan birini duvara itti. Kadını boğazına sarılan bakan, ensesinden tutarak dışarıya götürdü.

Olay sonrası açıklama yapan Field, içgüdüsel tepki verdiğini ifade ederek davranışı için özür diledi. 

Field, “Güvenlik zaafı olduğunu düşündüm ve bir saniyelik de olsa üzerinde silah olabileceğini sandım” dedi.

İngiltere’de tartışmaya neden olan olayın üstünden 24 saat geçmeden Field hakkında soruşturma başlatıldığı ve geçici olarak görevinden alındığı belirtildi.

İngiliz muhalefeti, Field’ın davranışının kabul edilemez olduğunu söyleyerek Field’ı kınadı.

Gölge Kadınlar ve Eşitlik Sekreteri Dawn Butler, olayın saldırı gibi göründüğünü, Field’ın “kadına yönelik şiddet nedeniyle görevinden derhal alındığını” açıkladı.

Londra Belediye Başkanı Sadiq Khan ise Twitter üzerinden Field’ı eleştirdi. Khan, “Bu tür davranışları bir milletvekilinden görmek gerçekten şok edici. Kadına şiddet toplumumuzda yer edindi ve bu davranış kabul edilemez. Görevini bırakması gerekiyor” dedi.

 

Birçok kesim İngiliz vekili şiddetle kınarken, bazı muhafazakar milletvekilleri meslektaşlarını savundu.

Muhafazakar Parti vekili ve Parlamento üyesi Petter Bottomley, olayla ilgili “Mark Field’ı eleştirmek için hiçbir neden görmüyorum. Kesinlikle bu bir saldırı değildi, bu tepkisel bir davranıştı” sözlerini kullandı.

Greenpeace, toplantıda yaklaşık 40 aktivistin engellendiğini açıkladı.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU