Yeni Şafak yazarı: Birleşik Arap Emirlikleri ile yeni dönem; baltalar neden/nasıl gömüldü?

"Kaynaklar, Birleşik Arap Emirlikleri’nin Türkiye ile ‘çatışma’ politikasını rafa kaldırmasını ABD seçimlerinin sonuçlarıyla doğrudan ilişkilendiriyor"

Abu Dabi Veliaht Prensi Şeyh Muhammed bin Zayid Al Nahyan, Beştepe'de. (Fotoğraf: AA)

Yeni Şafak yazarı Mehmet Acet, Abu Dabi ile Ankara’nın son günlerde yaşadığı yakınlaşma hakkında bir yazı kaleme aldı.

Acet, bugünkü “Birleşik Arap Emirlikleri ile yeni dönem: Baltalar neden/nasıl gömüldü?” başlıklı köşe yazısında “Birleşik Arap Emirlikleri ile ilişkilerde 10 yılı aşkın süredir esen sert rüzgârlar, son aylarda yerini ılımlı bir atmosfere bırakmış durumda. Dün, bu ülkenin bir numaralı ismi olan Abu Dabi Veliaht Prensi Muhammed bin Zayed’in (MBZ) Ankara’ya yaptığı ziyaretle ilişkileri normalleştirme yönünde güçlü bir adım daha atılmış oldu” dedi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

“Peki, ne oldu de böyle oldu?” diye soran Acet, şunları yazdı:

Kaynaklar, Birleşik Arap Emirlikleri’nin Türkiye ile ‘çatışma’ politikasını rafa kaldırmasını ABD seçimlerinin sonuçlarıyla doğrudan ilişkilendiriyor.

Şöyle şeyler söyleniyor:

-Trump Birleşik Arap Emirlikleri’ne bir alan açmıştı. Ama Biden döneminde bu tutum değişti. Biden yönetimi, BAE ve Suudi Arabistan’ın Yemen savaşındaki rolüne müdahale ederek bu iki ülkeye silah satışını geçici olarak durdurma kararı aldı.

-Ayrıca ABD’nin İran’la nükleer müzakerelere geri dönme kararı, Abu Dabi yönetiminin dış politikasındaki değişimi beraberinde getirdi.

Peki, ABD’deki yönetim değişikliğinin Abu Dabi’nin Türkiye’ye karşı yaklaşımını değiştirmesindeki rolü ne olabilir?

İşin bu kısmıyla ilgili olarak da şu türden değerlendirmeler yapılıyor:

-Bu gelişmelerin ardından Türkiye ile mücadelenin kendileri açısından ‘alan daraltıcı’ bir tarafının olduğunu gördüler. Birleşik Arap Emirlikleri açısından İran’la mücadele bir ‘varlık, yokluk’ meselesi. Türkiye ile olan ihtilaf ise, ‘çıkar çatışmasından’ kaynaklanıyor.

-Bu yeni durum karşısında Türkiye’ye karşı yangına körükle gitmenin bir işe yaramadığını gördüler.

Kaynaklar, BAE ile ilişkilerin normalleşme sürecine girmesine dair böyle şeyler dile getiriyorlar.

Acet’in “15 Temmuz’u fonlayan Körfez ülkesi” yazısı

Acet, 2017 yılında BAE ile ilgili bir köşe yazısı kaleme almıştı. Acet bu yazıda Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun 15 Temmuz darbe girişimini BAE’nin fonladığını söylediğini ifade etmişti:

Çavuşoğlu, konuşmasının bir yerinde 'Türkiye'deki darbe girişimine parasal destek sağlayan bir Müslüman ülkeden' söz edince kulak kabarttık.

Bakanın ağzından duyduğumuz cümle şöyle bir şey idi: "Türkiye'deki darbe kalkışmasına, hükümeti gayrı meşru yöntemlerle devirme çabalarına bir ülkenin 3 milyar dolar para desteğini sağladığını biliyoruz. Üstelik bu, Müslüman bir ülke."

Konuşma devam ederken, "Çavuşoğlu hangi ülkeyi işaret ediyor?" diye sorduk. Cevap tahmin ettiğimiz gibiydi: "Birleşik Arap Emirlikleri…"

 

Yeni Şafak, Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU