Selvi: Anketten ekonomi çıktı

"Ankete katılanların yüzde 47.3’ü önümüzdeki günlerde ekonominin daha kötü olacağını işaretlerken, daha iyi olacak diyenlerin oranı yüzde 20.2’de kalıyor"

Fotoğraf: AA

Hürriyet gazetesi yazarı Abdulkadir Selvi, Optimar isimli araştırma şirketinin yaptığı anketi köşesine taşıdı. Selvi’nin aktardığına göre ankette Türkiye’nin en önemli sorununun ekonomi olduğu olgusu tekrarlandı.

“AK Parti iktidarında, ilk kez böyle bir durumla karşı karşıya kaldık”

Selvi, bugünkü köşe yazısında Türk Lirası’ndaki değer kaybını şu ifadelerle değerlendirdi:

Yazıya başladığımla bitirdiğim anda dolar kurunu kontrol etme gereği duydum. Gün boyu iş dünyası ile konuştum. Elbette ki gündemlerinde dövizdeki olağanüstü yükseliş vardı. Ama en çok belirsizlikten endişe ediyorlardı. Yönlerini tayin etmekte zorlandıklarını ifade ediyorlardı. AK Parti iktidarında, ilk kez böyle bir durumla karşı karşıya kaldık. Bu tür dönemlerde ekonomi yönetiminin piyasalara güven vermesi ve yön tayin etmesi gerekiyor.

Selvi, yazısının devamında Optimar’ın anketinin 13-20 Kasım tarihleri arasında 2 bin 507 kişi ile yaptığını belirtti.

Hürriyet yazarının ankete dair aktarımları şöyle:

Ankete katılanların yüzde 47.3’ü önümüzdeki günlerde ekonominin daha kötü olacağını işaretlerken, daha iyi olacak diyenlerin oranı yüzde 20.2’de kalıyor.

Ankete katılanların yüzde 47.3’ü ekonomi derken, ikinci sırada yüzde 16.5’le işsizlik geliyor. Ekonomi ve işsizliği birlikte değerlendirdiğimizde ise bu oran yüzde 63.8’e çıkıyor. Onları ise sırasıyla eğitim ve COVID-19 salgını takip ediyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Hangi parti çözer?

Optimar’ın anketine katılanların yüzde 27.88’i bu sorunu AK Parti’nin çözeceğini belirtirken, CHP çözer diyenlerin oranı yüzde 25.17 oldu. Hiçbiri diyenler yüzde 12.21’le üçüncü sırada gelirken, onu yüzde 9.13’le kararsızım diyenler takip etti. HDP çözer diyenler yüzde 8.74 olurken, onu yüzde 6.78’le İYİ Parti diyenler takip etti. MHP çözer diyenlerin oranı ise 5.42 oldu.

Partilerin oy oranı

Selvi, anketteki partilerin oy oranları için de şunları yazdı:

Kararsızlar dağıtıldığı takdirde AK Parti’nin oy oranı yüzde 37.5 çıkarken onu yüzde 25.3’le CHP takip ediyor. CHP, uzun süredir ilk kez yüzde 25 oranını aşmayı başardı.

İYİ Parti ise yüzde 10.2’yle üçüncü sırada geliyor. Optimar anketlerinde İYİ Parti’yle ilgili oranları az bulduğumu her zaman belirtirim. İYİ Parti yüzde 10’un üzerine çıksa da birkaç puan daha ileride olduğunu düşünüyorum.

HDP yüzde 10.1’le dördüncü sırada gelirken, MHP yüzde 10 seviyesini koruyor. DEVA Partisi de uzun süredir ilk kez yüzde 1.3’le altıncı sırada çıktı.

 

Hürriyet, Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU