Rusya yörüngedeki faal olmayan uydusunu füzeyle vurdu

Kendisine ait faal olmayan bir uyduyu yörüngede füzeyle vuran Rusya, eleştirileri "ikiyüzlülük" olarak değerlendirdi

Fotoğraf: AA (Arşiv)

Rusya Savunma Bakanlığı, yörüngede faal olmayan bir uydusunu füzeyle vurduğunu açıkladı.

Rusya Savunma Bakanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamada, 15 Kasım’da uzayda bulunan bir Rus uydusunun füzeyle başarıyla vurulduğu belirtildi.

Açıklamada, "1982’den bu yana yörüngede bulunan ve artık çalışmayan Tselina-D adlı uzay aracı başarıyla vurulmuştur" denildi.

"ABD'nin açıklamaları ikiyüzlülük olarak değerlendirmekteyiz"

ABD’nin sözkonusu faaliyeti nedeniyle Rusya’ya yönelik suçlamalarına da yanıt verilen açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

Rusya’nın, sözkonusu denemeyle Uluslararası Uzay Üssü (ISS) için tehlike oluşturduğuna yönelik ABD tarafından yapılan açıklamaları ikiyüzlülük olarak değerlendirmekteyiz. ABD ve müttefikleri, uzaya silah yerleştirilmesinin yasaklanmasını içeren BM kararının kabul edilmesini bloke ediyor. ABD, açık bir biçimde uzay konusunda herhangi bir taahhütte bulunarak kendini sınırlamak istemediğini söylüyor.

ABD kimseye bilgi vermeden insansız hava araçları da dahil olmak üzere son model ekipmanlarını yörüngede aktif olarak deniyor ve geliştiriyor. Uzayda daha önce benzer denemeler ABD, Çin ve Hindistan tarafından da gerçekleştirilmiştir.

ISS’deki iki Rus kozmonot, dört ABD’li ve bir Alman astronotun dün, bir tehlike yaşanması hâlinde Dünya’ya dönebilmeleri için bekletilen uzay araçlarına sığınmaları istenmişti. Rusya’nın uzay ajansı Roscosmos daha sonra, tüm ISS ekibinin tehlikenin geçmesinin ardından istasyona geri döndüğünü açıklamıştı.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ned Price, dün yaptığı açıklamada, Rusya'nın uzay aracını vurmasının ISS faaliyetlerine tehlike oluşturduğunu öne sürmüş ve Moskova yönetimini kınamıştı.

NATO'dan tepki: Rusya'nın uyduları vurabilen silah sistemleri geliştirdiğini göstermesi açısından endişe verici

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg,  Avrupa Birliği (AB) Savunma Bakanları Toplantısı'na katılmadan önce yaptığı açıklamada "Rusya'nın test kapsamında bir uyduyu vurması ve yok etmesi açıkçası pervasız bir hareketti" dedi.

Stoltenberg, Rusya'nın söz konusu eyleminin uzaydaki sivil faaliyetler için risk oluşturduğunu vurgulayarak, "Aynı zamanda Rusya'nın şu anda uyduları vurabilen yeni silah sistemleri geliştirdiğini göstermesi açısından da endişe verici" ifadesini kullandı.

Ayrıca, Stoltenberg, "NATO müttefiklerinin uzayda sahip olduğu yeteneklere sahip uydular, dünyada olup bitenler için iletişim, navigasyon, erken uyarı sistemleri açısından son derece önemlidir" değerlendirmesinde bulundu.

 

 

 

 

Independent Türkçe, AA

 

DAHA FAZLA HABER OKU