ABD'de animeye kendisini montajlayan Cumhuriyetçi parlamentere tepki

Beyaz Saray: Böyle bir şey hiç yaşanmamalı

ABD'de Cumhuriyetçi Temsilciler Meclisi üyesi Paul Gosar, 7 Kasım'da paylaştığı videonun ardından Beyaz Saray'dan ve Demokratlardan tepki çekti.

Videoda Gosar, kendisinin ve birkaç aşırı sağcı Temsilciler Meclisi üyesinin yüzlerinin Netflix animesi Titana Saldırı'nın (Shingeki no Kyojin/Attack on Titan) açılış jeneriğine montajlamıştı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Parlamenterin Instagram ve Twitter hesaplarından paylaşılan görüntülerde söz konusu Cumhuriyetçiler, Temsilciler Meclisi üyesi Alexandria Ocasio-Cortez'in yüzünün konduğu dev bir canavarı öldürürken tasvir ediliyor.

Aralarda birkaç kez ABD Gümrük ve Sınır Muhafaza görevlileriyle kalabalık göçmen gruplarına ait görüntülere yer veriliyor.

Videoda ABD Başkanı Joe Biden da var; karakterler onunla savaşıyor gibi görünüyor.

Öte yandan videoyu içeren paylaşımlar hem Twitter'dan hem de Instagram'dan silindi.

Gosar'ın hedefindeki Ocasio-Cortez dün attığı tweet'te, "Aynı yerde çalıştığım, Neo-Nazi grupları için para toplayan ürkütücü bir Kongre üyesi, beni öldürdüğünü gösteren fantezi bir video paylaştı" diye konuştu.

Ocasio-Cortez, Temsilciler Meclisi Azınlık Lideri Kevin McCarthy'nin Gosar'ı koruduğunu ve bu yüzden Gosar'ın hiçbir yaptırımla karşılaşmayacağını öne sürdü.

Beyaz Saray Sözcü Yardımcısı Karine Jean-Pierre de aynı gün yaptığı açıklamada, Gosar'ı kınadıklarını söyledi:

Siyasette hiçbir şiddet türüne veya bu tür bir dile yer yok. Böyle bir şey hiç yaşanmamalı…

Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi de aynı gün "Kongre üyelerine ve ABD Başkanı'na yönelik şiddet tehditlerine müsamaha gösterilememelidir" dedi. Demokrat Partili Pelosi sözlerine şöyle devam etti:

Temsilciler Meclisi Azınlık Lideri McCarthy olayı kınamalı ve Etik Komitesi'yle kolluk kuvvetlerini soruşturma yapmaya davet etmeli.

Gosar ise videoyu "göç politikasıyla ilgili mücadelenin sembolik bir tasviri" diye niteledi:

Kongre'nin hiçbir üyesine ve Biden'a yönelik şiddeti savunmuyorum.

 

Independent Türkçe, Guardian, Sky News

Derleyen: Uğurcan Yıldız

DAHA FAZLA HABER OKU