Türk-İş, 2019 için zam talebini açıkladı

Türk-İş Genel Başkanı Atalay, 2019 Kamu Kesimi Toplu İş Sözleşmesine dair taleplerini Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Selçuk'a sundu

Fotoğraf: AA

Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (Türk-İş) Koordinasyon Kurulu, hükümetle yapılacak toplu sözleşme görüşmeleri için bugün bir araya geldi. 

Kuruldan, tüm kamu işçilerine seyyanen brüt 300 lira zam, ilk altı ay yüzde 15, iki, üç ve dördüncü altı aylar enflasyon+3 puan refah payı talep edilmesi kararı çıktı. 

Türk-İş Genel Başkanı Atalay, 2019 Dönemi Kamu Kesimi Toplu İş Sözleşmesine dair taleplerini Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Selçuk'a sundu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

 

Yaklaşık 200 bin kamu işçisini yakından ilgilendiren toplu sözleşmelerle ilgili olarak Atalay, "Enflasyonun altında olacak bir oran kimseyi memnun etmeyecektir. Bu nedenle çalışanlarımıza enflasyonu ezdirmeyecek bir teklif önereceğiz. İkinci hassasiyetimiz ise, en düşük ücretlerde biz baz oluşturulmasını talep ediyoruz. En düşük memur maaşı 3 bin 260 TL düzeyinde. En düşük işçi ücreti de en azından bu rakamla eşitlenmeli" ifadelerini kullanmıştı. 

Kamu işçileri için 2017 ve 2018 yıllarını kapsayan toplu iş sözleşmesi, 2017 yılı Temmuz ayında imzalanmıştı. İmzalanan protokolle, 2017 yılı için yüzde 7,5 artı 5,i kinci yıl içinse yüzde 3,5 artı 3,5 zam verilmesi benimsenmişti.

Her iki yılda gerçekleşen enflasyon kadar fark verilmesi de kararlaştırılmıştı. Ayrıca işçilere ödenen ek ödenek 500 liradan 750 liraya çıkarılmış, brüt çıplak ücreti 3 bin liranın altında olan işçilere de 90 lira ilave artış sağlanmıştı.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU