Osman Müftüoğlu: 3 mühim uyku sırrı

Müftüoğlu’na göre soğuk odada uyumalı. Akşam saatlerinde maruz kalınan ışığın uykunun önündeki bir engel olduğunu ifade eden Hürriyet yazarı, gece alınan alkol konusunda da uyarı yaptı

Fotoğraf: AA

Prof. Dr. Osman Müftüoğlu, sağlığın 4 vazgeçilmezinden birisinin uyku sağlığı olduğunu belirttiği “3 mühim uyku sırrı” başlıklı bir yazı kaleme aldı.

Soğuk oda

“Sanıldığının aksine ne sıcak bir oda, ne de sımsıcak bir yatak uyku dostu değildir. Tersine ‘çok sıcak’ yerine ‘olabildiğince soğuk’ bir odada uykuya dalmak her zaman, her yaşta, herkes için daha derin ve kaliteli bir uykunun garantisi gibidir” diyen Prof. Müftüoğlu, ışık konusunun da uyku için önemli olduğunu ifade etti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Işık

Müftüoğlu, “Akşam saatlerinde maruz kalacağımız her türlü aşırı ışık yoğunluğu eğer ‘ışık kirliliği’ noktasına varacak olursa uykumuz bundan olumsuz etkileniyor” dedi.

Alkol

“Bazılarımız akşam saatlerinde tüketilen alkolün sağlığımıza zarar verdiğini çok iyi bilmemize rağmen ‘uykuya dalmayı kolaylaştırdığını’ düşünerek alkolü adeta birer uyku hapı gibi kullanma yanlışına düşebiliyoruz. Hatta bu yanlışı yapanların bazıları akşam saatlerinde kullanılan sağlığa zararlı alkolün daha derin bir uykuya da yardımcı olabileceğini zannediyor. Oysa alkol, her şeyden önce muazzam bir ‘uyku parçalayıcısı’dır. Uykunuzu böler. Gece boyunca uykunuza ‘tekrarlayan uyanmalar serpiştirerek’ o güzelim uykunuzu paramparça eder” diyen Müftüoğlu, “Diğer taraftan yine akşam saatlerinde tüketilen az miktardaki alkol bile kaliteli bir gece uykusunun vazgeçilmezi kabul edilen ‘REM uykusu için de etkili bir sabotajcıdır’. Alkol REM uykusunu da baskılar” diye yazdı.

 

Hürriyet, Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU