Sabah yazarı: "Patates hatla" manipülasyon

"Suriyeli vatandaşlara ait geçici kimlik bilgileriyle 'patates hat' alımı devam ediyor. Daha sert ve daha caydırıcı önlemlerin alınması ve sıkı denetim şart gibi görünüyor"

Fotoğraf: AA

Sabah yazarı Dilek Güngör, “patates hat” olarak bilinen sahte cep telefonu numaralarıyla borsada manipülasyon yapıldığını söyledi.

Güngör, bugünkü köşe yazısında Sermaye Piyasası Kurumu'nun (SPK) manipülasyonu önlemek için aktif bir şekilde çalıştığını söylerken “Ama öyle bir şey ki iş resmen 'tavşan kaç, tazı tut'a dönmüş durumda” yorumunu yaptı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Güngör, şöyle devam etti:

SPK'nın sosyal medya hesaplarını sıkı takibe alıp ceza kesmeye başlamasının ardından anonim hesaplar üzerinden hisse pazarlayanlar WhatsApp'a çekilmişti. Niye? Orası bir nevi yeraltı... WhatsApp gruplarında dönen dolapları öğrenmek için buraya giriş yapmanız gerekiyor da ondan... Ama referansınız yoksa gruba girme şansınız yok. Dolayısıyla o gruplarda küçük yatırımcıyı mağdur etmek isteyenler, at oynatmaya devam ediyor.

Hatta yeni bir şey daha var... Borsa manipülasyonu yapanlar izlerini tamamen kaybettirmek için son günlerde 'patates hatlar' kullanmaya başlamış! Bu hatları da Suriyeliler'in üzerine alıyorlarmış... Biliyorsunuz, FETÖ ve PKK gibi terör örgütleri ile fuhuş ve dolandırıcılık çeteleri sıklıkla sahte GSM hattı kullanır. Bu hatlar daha çok illegal işlerle veya saklayacak bir şeyleri olan insanlarca tercih ediliyor. Tabii, durumdan habersiz adına hat açılan kişiler kendilerini hiç ummadıkları problemlerle baş başa bulabiliyor.

Güngör, yeni önlemler alınması gerektiğini işaret ederek şu ifadeleri kullandı:

Geçmişte çok örnekleri oldu... Meclis konuya el bile koydu. Geçen yıl Adalet ve İçişleri bakanlıkları ile Bilgi Teknolojile ri Kurumu Başkanlığı (BTK) Meclis'e çözüm önerileri sundu. BTK, aldığı bazı kararlarla bu hatların alım-satımını güçleştirse de belli ki Suriyeli vatandaşlara ait geçici kimlik bilgileriyle 'patates hat' alımı devam ediyor.

Daha sert ve daha caydırıcı önlemlerin alınması ve sıkı denetim şart gibi görünüyor. Umarım, yeni kimlik kartı ve parmak iziyle kimlik doğrulamayı sağlayacak Elektronik Kimlik Doğrulama Sistemi (EKDS) soruna çare olur. Yoksa, MİT TIR'larını durduran FETÖ'cülerde, mahrem imamlarda, terör örgütü PKK'nın elemanlarında çıkan patates hatlar borsada da küçük yatırımcının canını yakar.

 

Sabah, Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU