Fotoğraflarla Suudi Arabistan'ın büyüleyici coğrafyası

Suudi Arabistan iklim eyleminde yeni bir döneme hazırlanırken, bu fotoğraf galerisi bize bu tarihi coğrafyanın doğal güzelliğini hatırlatıyor

Kızıldeniz kıyısındaki mangrov ormanları (Kızıldeniz'i Geliştirme Şirketi)

Arap Yarımadası'nı enlemesine ve boylamasına neredeyse tamamen kaplayan Suudi Arabistan, Ortadoğu'nun en büyük ülkesi.

Suudi Arabistan, nehirlerin veya göllerin olmadığı ve çölde sıcaklığın 55 santigrat dereceye yükselebildiği kurak coğrafyasıyla bilinir.

Fakat daha derine indiğinizde, bu ülkenin coğrafyasında muazzam bir çeşitliliğe sahip olduğunu kısa sürede keşfedeceksiniz.

Suudi Arabistan'ın güney sınırlarının karşısında, dalgalı kum tepelerinin göz alabildiğine uzandığı engin bir çölü, Boş Çeyrek olarak bilinen Rubülhali'yi bulursunuz.

Kızıldeniz'e yaklaşırken, bu tozlu coğrafya aniden, en yüksek noktası 3 bin metreden fazla olan Asir dağlarının bulutları delen tepelerine doğru açılır.

Batı kıyısı açıklarında, her biri el değmemiş kumsallara sahip bir dizi cennet gibi ada vardır. Bu adaların hazinelerinin çoğu, dalgaların altında, renkli mercan resifleri ve büyüleyici deniz yaşamı şeklinde bulunur.

Ve vahalar da var: Çöl kumunun bej rengine karşı yeşil coşkusu.

Yani evet, Suudi Arabistan'ın bol miktarda büyüleyici ve güzel manzarası var.

Fakat dünyadaki diğer ülkeler gibi Suudi Arabistan da iklim değişikliğinin etkilerinden mustarip.

Yazlar daha da sıcak hale gelirken, beklenmedik fırtınalar ani sellere neden oluyor. Suudi Arabistan'ın coğrafyasının çölleşmeye yenik düşmesinin ne kadar kolay olabileceğinden bahsetmiyorum bile.

Şimdi ülke, iklim değişikliğinin bazı zararlı etkilerini sınırlamayı ve tersine çevirmeyi sağlayacağını umduğu bir dizi sürdürülebilirlik taahhüdü olan Suudi Yeşil Girişimi'ni (SGI) başlattı.

Bunlardan belki de en iddialısı, ülkenin enerji arzının yüzde 50'sini yenilenebilir kaynaklardan sağlama hedefi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Suudi Arabistan, küresel karbon emisyonlarındaki payını yüzde 4'e denk gelecek kadar çok azaltmak, 10 milyar ağaç dikmek ve ülkenin yüzde 30'unu gelecek nesiller için yaban hayatını ve yaşam alanlarını koruyacak koruma alanlarına dönüştürmek de istiyor.

İddialı olduğu kadar geniş kapsamlı da olan SGI, gerçekten ülkenin iklim eylemine dair konuşmalara öncülük etme hareketi.

İlk SGI zirvesinin başlamasını kutlamak için The Independent, ülkenin korumaya çalıştığı muhteşem coğrafyayı mükemmel bir şekilde yakalayan bir fotoğraf derlemesi hazırladı.

Suudi Yeşil Girişimi, Suudi Arabistan'ın iklim değişikliğiyle mücadele amaçlı yekpare devlet yaklaşımıdır



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/climate-change/sgi

Independent Türkçe için çeviren: Sevgi Aydoğan

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU