Gençlik Parkı gerçekte kime devredildi? Taraflar yanıt verdi

1943'te hizmete açılan Gençlik Parkı'nın Varlık Fonu'na devredildiği haberleri yalanlandı. Parkın Varlık Fonu'na değil, Hazine'ye bağlı Varlık Kiralama Anonim Şirketi'ne devredildiği açıklandı

Fotoğraf: Ankara Büyükşehir Belediyesi

Cumhuriyet döneminin en önemli şehir bölge planlama projelerinden biri olan Gençlik Parkı'nın devredilmesiyle ilgili Ankara Mimarlar Odası iki ayrı açıklama yaptı. 

Sabah saatlerinde gelen ilk açıklama Gençlik Parkı'nın 24 Aralık 2018'de Varlık Fonu'da devredildiği yönündeydi. Daha sonra yapılan açıklamada devralan kuruluşun Varlık Fonu Değil, Hazine'ye bağlı Varlık Kiralama Anonim Şirketi olduğu ifade edildi. Mimarlar Odası Basın Birimi'nden gelen açıklamada şu ifadeler yer aldı: 

Mimarlar  Odası Ankara Şubesi olarak  Ankara’nın  tüm varlıklarını, iktidarın şeffaf olmamasından kaynaklı çok zor bilgi alma koşullarında aldığımız bilgileri kamuoyu ile paylaşıyoruz. Bu kapsamda Gençlik Parkı Varlık Fonu’na devredilmiş haberimizi, Gençlik Parkı Hazine Müsteşarlığı Varlık Kiralama Anonim Şirketi'ne devredilmiş olarak düzeltiyor ve bu vesile ile dikkatleri SUKUK (Hazine Müsetaşarlığının İslami esaslara uygun kira sertifikası ihraç edebilmek için kurmuş olduğu şirket) sistemine çekiyoruz.

Independent Türkçe'nin Ankara Büyükşehir Belediyesi'nden ulaştığı kaynaklar, Gençlik Parkı arazisinin Milli Emlak'a, işletmesinin (temizlik, güvenlik, tadilat vs.) ise Büyükşehir Belediyesi'ne ait olduğunu hatırlatarak parkın 24 Aralık'ta Varlık Kiralama Anonim Şirketi'ne devredildiğini doğruladı.

Kaynaklar, Büyükşehir Belediyesi'nin parkın tamamının kendilerine devri için daha önce Milli Emlak'a resmi başvuruda bulunduğunu ancak 15 Eylül 2017'den bu yana hiçbir geri dönüş alınmadığını söyledi.

Konuyla ilgili bilgi sahibi kaynakların aktardığına göre kararla birlikte Gençlik Parkı, hükümetin Millet Bahçesi projesinin bir kampüsü olarak kullanılabilir. Ancak bununla ilgili henüz bir kesinlik yok. 

 

Gençlik Parkı 4.jpg
Günümüzde Gençlik Parkı'nın gece görünüşü. Fotoğraf: Ankara Büyükşehir Belediyesi

 

Öte yandan Varlık Fonu'ndan yapılan açıklamada "Bugün çeşitli basın organlarında Ankara Gençlik Parkı’nın Türkiye Varlık Fonu’na devredildiğine dair asılsız haberler kamuoyu gündemine gelmiştir. Bu haberler gerçeği yansıtmamaktadır. Bu asılsız haber içeriğiyle ilgili her türlü hukuki haklarımız saklı kalmak kaydıyla, kamuoyuna saygıyla duyururuz" ifadeleri kullanıldı. 

 


Devir işlemiyle ilgili "Cumhuriyet’e ve onun başkenti Ankara’ya ihanettir” diyen Mimarlar Odası Ankara Şubesi Başkanı Tezcan Karakuş Candan, "Cumhuriyetin kentsel planlamasında yer alan ‘kent parkı’ kavramıyla 1935 yılında kurgulanan Gençlik Parkı hepimizin anılarının ve Cumhuriyet’in izlerinin olduğu en önemli parklardandır" ifadelerini kullandı. 

“Bu ihaneti gerçekleştirenlerin niyeti Ankara’nın geleceğini ve elini kolunu bağlamaktır” diyen Ankara Mimarlar Odası Başkanı, söz konusu kararın "yangından mal kaçırırcasına" 24 Aralık 2018'de gerçekleştiğini söyledi.

"Cumhuriyet değerlerini savunma mücadelemiz devam edecek" diyen Tezcan, yargı yoluna gideceklerini duyurdu.  Tezcan Karakuş Candan, devir işlemiyle ilgili sosyal medya hesabından aşağıdaki belgeyi paylaştı:

 

Varlık kiralama şirketi nedir?

Yalnızca kira sertifikası ihraç etmek için kurulmuş anonim şirketlere Varlık Kiralama Şirketi deniliyor. 

Herhangi bir organı ya da çalışanı olmayan, yönetim kurullarından oluşan şirketin ihraç ettiği kira sertifikaları, İslami prensiplere uygun şekilde, faizsiz olarak finansman piyasalarında kullanılıyor. İhraç edilen bono/tahvil benzeri menkul kıymetlerin genel adı olarak kabul ediliyor. 

Kira sertifikaları itfa edilinceye kadar, varlık kiralama şirketinin portföyünde yer alan varlıklar ve haklar, ihraççının yönetiminin veya denetiminin kamu kurumlarına devredilmesi hâlinde dahi teminat amacı dışında tasarruf edilemiyor, rehin verilemiyor, teminat gösterilemiyor, kamu alacaklarının tahsili amacı da dâhil olmak üzere haczedilemiyor, iflas masasına dâhil edilemiyor ve bunlar hakkında ihtiyati tedbir kararı verilemiyor. 

Gençlik Parkı: Bozkırın yeşil hafızası

Cumhuriyet’in ilanından sonra sosyal yaşamda ekonomik ve kültürel dönüşümler için ilk adım yeni bir kent modelinin oluşturulması oldu. 

Başkent Ankara, bu modelin pilot şehriydi. 1928’de Ankara Nazım İmar Planı için açılan yarışmayı kazanan Alman şehir bölge planlamacı Prof. Dr. Hermann Jansen, kentin kaderini değiştiren isim oldu. 

Gençlik Parkı, Güven Park, Zafer Meydanı, Hipodrom, 19 Mayıs Spor Sitesi, Çubuk 1 Barajı Rekreasyon Alanı, Kale Parkı, Kurtuluş Parkı, Hacettepe Parkı ve Atatürk Orman Çiftliği, Jansen Planı’nın Ankara’ya kazandırdığı en önemli yeşil alanlar arasında. 

 

Gençlik Parkı 1.jpg
1950'ler Gençlik Parkı


Jansen Planı’nda Gençlik Parkı, vaktiyle “Kanlıgöl” olarak isimlendirilen, bir kısmı mezarlık olarak kullanılan bataklık alanda, dönemin yöneticilerinin isteği ile önerilmişti. 

Plan, 1935’te İmar Müdürlüğü’nün onayına sunulsa da Bayındırlık Bakanlığı, 8 Şubat 1936’da daha ekonomik ve estetik olduğu gerekçesiyle Jansen’le beraber çalışan şehirci ve bahçe mühendisi Theo Leveau’nun projesini uygulama kararı aldı. 

Leveau’nun planı, kavramsal olarak Jansen’in planının aynısı olmakla birlikte gölün tasarımında bazı geometrik farklılıklar bulunuyor. 

 

Gençlik Parkı 2.jpg
1965, Gençlik Parkı


İncesu Deresi’nin taşkın alanındaki bataklığın ıslah edilmesiyle 275 bin metrekare araziye kurulan Gençlik Parkı için 600 bin Türk Lirası harcandı. 

1939’da yapımına başlanan park, 19 Mayıs 1943’te açıldı. Lunapark, 1952’de eklendi. 1960′lı yılların başına kadar havuzunda su sporlarının yapıldığı, konserlerin verildiği, çevresindeki aile gazinolarında dönemin ünlü sanatçılarının program yaptığı parka ilgi, 1980’lerden sonra giderek azaldı. 

2000’lerde yenileme sürecine girilen park, 30 Ağustos 2009’da yeniden açıldı. 

 

Independent Türkçe 

DAHA FAZLA HABER OKU