ABD: Türkiye ile olan anlaşmazlıkların çözülmesi için diyalog yolu izlenmeli

ABD Dışişleri sözcüsü, "Biden yönetimi Türkiye ile ortak öncelikler üzerinde iş birliği içinde olmak istiyor ve tüm NATO müttefikleri ile olduğu gibi tüm anlaşmazlıkları ele almak için diyalogda bulunmaya devam edeceğiz" dedi

Fotoğraf: AA

ABD Dışişleri Bakanlığı, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 10 büyükelçinin sınır dışı edilmesi çağrısı ile yaşanan diplomatik gerilime ilişkin açıklama yaptı.

Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Ned Price, diplomatik krizin çözülmesinin ardından Türkiye ile anlaşmazlıkları gidermek için en iyi yolun diyalog olduğunu belirtti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Price, "Biden yönetimi Türkiye ile ortak öncelikler üzerinde iş birliği içinde olmak istiyor ve tüm NATO müttefikleri ile olduğu gibi tüm anlaşmazlıkları ele almak için diyalogda bulunmaya devam edeceğiz" dedi.

Price, "Ortak çıkarlar üzerinde iş birliği içinde olmanın ilerlemek için en doğru yol olduğuna inanıyoruz" diye konuştu.

Ne olmuştu?

Gezi ve 15 Temmuz darbe girişimi davaları kapsamında yaklaşık 4 yıldır tutuklu bulunan iş insanı Osman Kavala'nın derhal serbest bırakılması için ABD, Almanya, Fransa, Danimarka, Finlandiya, Hollanda, İsveç, Kanada, Norveç ve Yeni Zelanda'nın Türkiye büyükelçilikleri 18 Ekim'de ortak bir açıklama yayımlamıştı. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan ise, büyükelçilerin "istenmeyen kişi" ilan edileceğini ve ülkelerine gönderileceğini söylemişti.

Daha sonra başta ABD olmak üzere diğer ülkelerin büyükelçilikleri sosyal medya hesaplarından açıklama yaparak Viyana Sözleşmesinin 41. maddesine vurgu yapmıştı.

AA ise Cumhurbaşkanlığı kaynaklarına dayanadırdığı bir haberinde, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın söz konusu açıklamaları olumlu karşıladığı kaydedilmişti.

 

Independent Türkçe, Reuters
 

DAHA FAZLA HABER OKU