Brezilya Devlet Başkanı Bolsonaro: Aşı yaptırmamaya karar verdim

Bolsonaro birkaç gün önce futbol maçına alınmamıştı

Brezilya Devlet Başkanı Jair Bolsonaro pazartesi günü, Kovid-19 ölümleriyle ilgili sorulardan sıkıldığını söylemişti (Reuters)

ABD'nin ardından dünyada koronavirüs nedeniyle en çok ölümün gerçekleştiği Brezilya'da Devlet Başkanı Jair Bolsonaro, aşı yaptırmayacağını söyledi.

Bolsonaro salı akşamı yaptığı açıklamada, "Aşı olmamaya karar verdim. Yeni çalışmalara bakıyorum ve halihazırda en yüksek bağışıklık seviyesine sahibim. Neden aşı yaptırayım?" diye konuştu:

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

2 Brezilya reali kazanmak için 10 Brezilya realine piyango oynamakla aynı şey. Uygun değil.

Bolsonaro aşı olmak istemeyenleri de savunarak "Bana göre bu her şeyden önce bir özgürlük. Bir yurttaş aşı vurulmak istemiyorsa bu onun hakkı" dedi.

Daha önce aşı yaptıran "son Brezilyalı" olacağını söyleyen Bolsonaro, pandemiyle mücadeledeki performansı nedeniyle yoğun eleştiriler alıyor.

Bolsonaro Temmuz 2020'de koronavirüse yakalanmış, o tarihten itibaren pek çok kez antikor seviyesinin yüksek olduğunu ve aşıya ihtiyaç duymadığını öne sürmüştü.

66 yaşındaki Devlet Başkanı geçen ay New York'ta düzenlenen Birleşmiş Milletler zirvesinde bölgede restoran gibi kapalı alanlarda uygulanan aşı zorunluluğu kuralı nedeniyle sokakta ayakta pizza yerken görüntülenmişti.

Brezilya Birinci Futbol Ligi (Serie A) ekiplerinden Santos'un taraftarı olan Bolsonaro birkaç gün önce de takımının maçını izlemek istemiş ancak stadyuma alınmamıştı.

Yaklaşık 215 milyon nüfusa sahip Brezilya'da halkın yüzde 46,9'u iki doz aşısını yaptırdı. Toplam vaka sayısının 21,6 milyon olduğu ülkede 602 bin kişi koronavirüs yüzünden yaşamını yitirdi.

 

Independent Türkçe, AFP, CNN International, Reuters

Derleyen: Uğurcan Yıldız

DAHA FAZLA HABER OKU