AP vekilleri: Facebook'a dair iddialar soruşturulmalı

"İfşacının açıklamaları, büyük teknoloji şirketlerinin kendilerini düzenlemelerine izin vermememiz gerektiğini gösteriyor"

Facebook hisseleri ifşaatın ve sunucuların çökmesinin ardından yüzde 5'in üzerinde değer kaybetti (Reuters)

Avrupa Parlamentosu'ndaki (AP) iki vekil, ifşacı Frances Haugen'in Facebook'a dair iddialarının soruşturulması çağrısında bulundu.

Danimarkalı sosyal demokrat Christel Schaldemose ve Alman Birlik 90/Yeşiller üyesi Alexandra Geese, 4 Ekim'de ortak yaptıkları açıklamada teknoloji şirketlerine düzenleme getirilmesi isteklerini dile getirdi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Şirketten ayrılmadan önce Facebook'un yanlış bilgi ekibinde ürün sorumlusu olarak çalışan Haugen, geçen aydan itibarıyla Facebook Dosyaları adı altında bir dizi ve belgeyi sızdırdı.

Belgeler, Facebook'un sporcular ve politikacılar dahil milyonlarca kişiyi "XCheck" denen seçkin kullanıcı sınıfına alarak standart içerik denetleme kurallarından muaf tuttuğunu gösterdi.

Şirket içinde yapılan bir araştırmanın, Instagram'ın her üç genç kızdan birinin olumsuz beden algısını daha da kötüleştirdiğini ortaya çıkardığı öğrenildi.

37 yaşındaki veri bilimci, Facebook'un gençler ve siyasi açıdan istikrarsız ülkelerde yaşayanlar da dahil kullanıcılarının güvenliğinin ve refahının önüne kârı koyan algoritmalar kullandığını ifade etti.

Dijital Hizmetler Yasası

AP vekilleri Schaldemose ve Geese bu iddiaların soruşturulması gerektiğini kaydetti.

Schaldemose, Avrupa Komisyonu'nun Aralık 2020'de açıkladığı, teknoloji şirketlerinin yasadışı içerikle mücadele için daha fazla çaba göstermesini gerektiren Dijital Hizmetler Yasası'nın baş raportörü. Söz konusu yasa teklifinin yasalaşması için Avrupa Birliği üyesi ülkelerin ve Avrupa Parlamentosu'nun onayı gerekiyor.

Schaldemose, Dijital Hizmetler Yasası'na işaret ederek "Facebook Dosyaları ve ifşacının açıklamaları, büyük teknoloji şirketlerinin kendilerini düzenlemelerine izin vermememiz gerektiğini gösteriyor" diye konuştu.

Geese de ifşaatın, Dijital Hizmetler Yasası'nın güçlendirerek kabul edilmesi anlamına geldiğini söyledi:

Gerçek yerine dezenformasyonla şiddeti tercih eden ve bunun hızla yayılmasını sağlayan iş modelini düzenlememiz lazım.

İkili, ifşacı Haugen'le temas halinde olduklarını kaydetti.

Reuters haber ajansına konuşan Facebook sözcüsü ise her gün ifade özgürlüğü, mahremiyet ve güvenlik gibi konularda nerede sınır çekileceğine dair "zor kararlar" aldıklarını belirtti:

Ancak bu kararları kendi başımıza almamalıyız… Demokratik yönetimlerin, hepimizin uyabileceği endüstri standartlarını belirleyeceği güncellenmiş düzenlemelerin arkasındayız.

Avrupa Komisyonu sözcüsü de Facebook'a yönelik iddialar hakkında şöyle konuştu:

Duruşumuz belli: Büyük platformların kamusal tartışmalar ve toplumsal yaşam üzerindeki gücü, özellikle şeffaflık ve hesap verebilirlik gibi demokrasiye uygun kurallara tabi olmalı.

 

Independent Türkçe, Reuters, TechCrunch

Derleyen: Uğurcan Yıldız

DAHA FAZLA HABER OKU