Facebook ifşaatla boğuşurken, Zuckerberg'den eskrim ve yelken paylaşımları

Facebook sunucuları dün 6 saatliğine çökmüştü

Facebook sunucularına erişim sorunu, Mark Zuckerberg'e 6,7 milyar dolar kaybettirdi (Facebook / Mark Zuckerberg)

Facebook, eski çalışanı Frances Haugen'in ifşaatıyla boğuşurken şirketin CEO'su Mark Zuckerberg, yelken ve eskrim yaptığı görüntüleri paylaşıyor.

Haugen'in, ABD'nin prestijli gazetelerinden Wall Street Journal'a sızdırdığı ve 13 Eylül'de yayımlanan belgelere göre Facebook, sporcular ve politikacılar dahil milyonlarca VIP'yi, standart içerik denetleme kurallarından muaf olan "XCheck" adlı seçkin kullanıcı sınıfına aldı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Bir sonraki gün geçilen haberdeyse şirket içinde iki yıl önce yapılan bir araştırmada Instagram'a dair çarpıcı bir sonuca varıldığı görüldü. Bulgular, sosyal medya platformunun her üç genç kızdan birinin olumsuz beden algısını daha da kötüleştirdiğini ortaya koydu.

Araştırmaya ait bir başka slaytta gençlerin, yaşadıkları anksiyete ve depresyonun ağırlaşmasından Instagram'ı sorumlu tuttuğu öğrenildi.

Facebook'a dair bu haberler dünya gündemini sarsmaya devam ederken Zuckerberg, eskrim yaptığı bir videoyu 20 Eylül'de paylaştı. Facebook'un Ray-Ban işbirliğiyle geliştirdiği akıllı gözlükle çekilen videoda teknoloji milyarderine, olimpiyat şampiyonu Lee Kiefer ve dünya şampiyonu Gerek Meinhardt eşlik etti.

Lisede eskrim takımının kaptanı olan Zuckerberg, yorumlarda Kiefer'ın epey hızlı olduğunu, Meinhardt'ın kendisine videonun sonunda vurduğunu kaydetti.

Zuckerberg ayrıca, ifşacı Haugen'in kimliğini açıkladığı ve Facebook'la ilgili iddialarını sürdürdüğü 3 Ekim'de ekranlara gelen 60 Minutes programından hemen önce, eşi Priscilla Chan ve beraberindeki birkaç kişiyle denize açılırken çektiği bir video yayımladı.

Gönderiye gelen yorumlara cevap vermeyi yine ihmal etmeyen Zuckerberg, arkada çalan şarkıyı beğendiğini söyleyen birine "Ben de!" dedi.

Zuckerberg, görüntü kalitesini öven bir kişiyi de "Yapımında yer aldığımız bu Ray-Ban'lere bayılıyorum!" diye yanıtladı.

Haugen, ayrılmadan önce Facebook'un yanlış bilgi ekibinde ürün sorumlusu olarak çalışıyordu. 37 yaşındaki veri bilimcisine göre belgeler, Facebook'un gençler ve siyasi açıdan istikrarsız ülkelerde yaşayanlar da dahil kullanıcılarının güvenliğinin ve refahının önüne kârı koyan algoritmalar kullandığını kanıtlıyor:

Facebook tekrar tekrar algoritmalarını para kazanmak gibi kendi çıkarları için en uygun hale getirmeyi seçti.

Facebook, Instagram ve WhatsApp çöktü

Öte yandan Facebook, Instagram ve WhatsApp sunucularında meydana gelen sorun sebebiyle dün Türkiye saatiyle 18.40 itibarıyla bu üç platforma erişelemedi.

Problem 6 saat sonra giderilirken, Facebook'un altyapı direktörü Santosh Janardhan, kesintinin hatalı bir konfigürasyondan kaynaklandığının saptandığını bildirdi:

Platformlarımızda bugün yaşanan kesintiden dolayı tüm dünyada bize güvenen kişi ve şirketlerden özür dileriz.

 

Independent Türkçe, Newsweek, Euronews Türkçe, CNBC

Derleyen: Uğurcan Yıldız

DAHA FAZLA HABER OKU